Home » , » Batu Zamrud @ Emerald

Batu Zamrud @ Emerald

Written By Cinta Menora on Tuesday, December 13, 2011 | 12/13/2011 03:40:00 PM

Zamrud (Be3Al2SiO6) adalah batu permata yang berwarna hijau atau hijau tua. Zamrud termasuk dalam kumpulan galian silikat beril (mengandung berilium) dan warna hijaunya disebabkan oleh kromium. Kehadiran vanadium dan besi yang menyertai kromium akan menyebabkan warna hijau tersebut. Kekerasan zamrud termasuk tinggi (7.5 pada skala Mohr).Pengeluar zamrud berkualiti tinggi ialah Colombia, Siberia, Afrika Selatan, Zimbabwe, Australia dan Brazil.


Antara batu-batu zamrud yang ada dalam simpanan.
Warna sama hijau tapi kaler lain-lain ....













Share this article :

107 comments:

  1. Wah, so beautiful & I am GREEN wif envy!!! hehehe ...
    But very happy, they belong 2 u, Lady Maz!

    ReplyDelete
  2. thank you, dear ... all belongs to HIM ... me, sekadar penjaga sementara ... takut juga kalau tiba2 ditarik balik semuanya ... na'uzubillah

    ReplyDelete
  3. sudi lah kiranya Maz , menjadikan saya sebagai pemegang amanah sementara ..
    dapat jaga kesemua batu-batu tu selama 50 tahun pun jadi laa .. huhuhuu

    ReplyDelete
  4. adusss MK ... terasa seolah2 nikmat itu seperti ditarik balik ...

    ReplyDelete
  5. Hahaha .. Maz sepertinya terkena kejutan elektrik ! :D

    ReplyDelete
  6. nanti kanda cari mutiara naganya di keempat-empat penjuru alam ya .. :D

    ReplyDelete
  7. hahahaha ... asalkan muka tak hitam, rentung macam arang, takpe kot ...

    ReplyDelete
  8. ini kena ambil dari dalam mulut naga ke? huhu ... bukan calang2 orang yg boleh dapat ni ...

    ReplyDelete
  9. size 18 kalau tak silap ... big for your finger kot ...

    ReplyDelete
  10. 18...haiya....besarnya jari engkau maz!!!!!!!!!!!!!! dlm gambar comel loteh....jari i 13 aje...itu pun kekadang longgar. frame kita kecil....tapi lemak banyak, hehehehehehehe

    ReplyDelete
  11. kita ni suka kumpul, bukan pakai pun ... hubby pun dah tak larat nak pakai cincin ... hehehe

    ReplyDelete
  12. tak molek sungguh pakai kat ibu jari kaki ... nanti ku jadikan hantaran untuk meminangmu, razak ... hahahaha

    ReplyDelete
  13. memang nak kena nyamuk nie .. ada ke kita tengah siyok ketawa dia menyibuk masuk ke terowong .. war..war..war !!

    ReplyDelete
  14. lain kali kalau nak ketawa, tutup mulut tu ... hehehe

    ReplyDelete
  15. txs ad ... surely yours are much better than this ...

    ReplyDelete
  16. only have 1 piece....almost 1ct...more than 20yrs old already.

    ReplyDelete
  17. wow! that's cool, dah boleh dikategorikan barang pusaka ... congrats ad. dulu kita ada sebentuk cincin nilam ikat emas, pemberian ibu mertua kita. 1st time pakai dan bawa tidur, kita mimpi keluar labah2 berwarna biru hijau dari batu tu. bila cerita kat mak mertua, dia cuma senyum aje. sayangnya cincin tu entah ke mana sekarang ni. hilang bila mak mertua meninggal dunia ... puas dicari, sampai skrg tak jumpa.

    ReplyDelete
  18. 'barang pusaka'....hehe.....emeralds are very expensive these days....nilam (sapphire) biru ker?....hilang...barang kemas tu mesti sediakan tempatnya sendiri....peti besi kalau boleh...hehe....maybe it's still somewhere in the house...pelan2 cari....manalah tau ia muncul balik.

    ReplyDelete
  19. i do have a proper place for all my gemstones collection, cuma yg satu ni memang kita ralat sangat. the said blue sapphire was so fine, a bit greenish tho' ... entah mana perginya. cincin yg diberi pada hubby pun hilang after she passed away. what a coincidence ...

    ReplyDelete
  20. what can i say....ada benda pergi dan balik.....ada yang pergi....tak akan kembali lagi......

    ReplyDelete
  21. guess you are right, ad ... txs for all your advices. good nite ye ... teringat nak sedekahkan fatihah sat ...

    ReplyDelete
  22. kalau di letak di atas tangan mesti lagi cantik , Maz .. :D

    ReplyDelete
  23. good afternoon semua ... sure sedang bersolat jumaat ni ... semoga amal ibadah kalian semua diterimaNya ... aminnn

    ReplyDelete
  24. maz, today i'm in green....this suits me nicely.

    ReplyDelete
  25. malam besokk...kak pm add ngan no tel..malam besok saya tercegat didepan rumah, bawak karung nak rembat batu :)

    ReplyDelete
  26. yellow tak ada...grey instead. apasal suka yellow ke?

    ReplyDelete
  27. yo yo ooo ajo ekau ni, zul ... naik takuit den ... kalau nanti ekau tak jumpo batu, tak pasal2 den yg ekau rembat dongan batu ... huhu

    ReplyDelete
  28. no lah ...malam tadi ada mimpi ... nampak sorang perempuan berbaju kurung hijau, bertudung orangie ... dikejar anjing color putih ... just a dream anyway ...

    ReplyDelete
  29. sapphire pun tidak juga, razak ... but topaz and diamond ... hehehe

    ReplyDelete
  30. emmm....nasib baik tudung orange......klu tak, sebiji attire i hari ini....apa makna mimpi tu?...boleh menabir mimpi tak?...teringat mukjizat Nabi Yusuf. klu sensitif maz, PM jelah.

    ReplyDelete
  31. biasanya dalam mimpi, anjing diibaratkan seperti polis atau pihak yg berkuasa .... alahhh, jangan difikir sangat tentang mimpi, sal ... kan ianya mainan tidur. cuma tadi bila sal kata yg sal berbaju hijau, kita teringatkan mimpi kita mlm tadi ... and dok wonder siapa perempuan yg dikejar anjing tu ...

    ReplyDelete
  32. hodoh ciss nyampah hodohhh....simpan untuk apa...baling kat sini jerr

    ReplyDelete
  33. hehehe ... nanti saya cuba baling, ye ... kalau sampai, kira rezeki lah tu ...

    ReplyDelete
  34. baling kuat sikit Maz .. disini pun ada yg tunggu ..hehehee

    ReplyDelete
  35. insyaallah razak, saya akan cuba sedaya upaya ... (kena cari site senget sikit ni, supaya lontarannya lebih jauh dan mengena sasaran) hehehe

    ReplyDelete
  36. lepas kena ' sasaran ' .. cincin + batu tu melantun balik ke Maz ke ?? .. ** sekadar rasa curigation ** huhuu

    ReplyDelete
  37. huhu mungkin ianya telah diprogram sebegitu rupa ... tapi kalau dia serasi di sana, apa salahnya, dengan rela saya lepaskan ia pergi ...

    ReplyDelete
  38. ya beneran, pak ramli ... kalau kita menyayangi sesuatu, kita juga harus rela melepaskan ia pergi ... huhu (mengapa ada duka di hatiku ...)

    ReplyDelete
  39. bukan tak cukup tidur, line internet ni teruk betullah ... hishhh

    ReplyDelete
  40. kan i dah suggest hari tu...pakailah unifi....laju babe.

    ReplyDelete
  41. jgn lupa mlm ni after 12...psst..only if u'r still interested, else go to sleep.

    ReplyDelete
  42. tapi kan razak, ni untuk ladies aje...sorry eik..abang MPA pun kita tak jemput

    ReplyDelete
  43. alahaiii tak mampu lah pulak ... apa yg ada ni dah cukup bersyukur ...

    ReplyDelete
  44. insya'allah kalau kita masih belum tidur ... esok nak bangun pagi, weiii ... kita masak pagi2 lah, nanti anak2 nak makan ... meantime, cubalah muhasabah diri dulu, fikir semasak2nya ... ok?

    ReplyDelete
  45. tu lah ... pelik bin ajaib ... jangan diseru, nanti dia datang, susah pulak ..!!! hahahaha

    ReplyDelete
  46. cumaaa .. mata hitam ku ini kan jadi kuyu lepas jam 12 .. huaarrghh !!

    ReplyDelete
  47. laaa...pelik apanya...kan dia juga kariah multiply...buat2 lupa pulak....eik eh leh

    ReplyDelete
  48. apasal ya...bila ada mazintan, ada pula razak. you all jiran sebelah rumah kat multiply ni ya!!!hehehehehehe

    ReplyDelete
  49. dalam banyak2 qariah mp yg ada, kenapa nama dia saja yg disebut? hahahaha ...

    ReplyDelete
  50. kenapa MPA? Ada sejarah maz... Kerana dia I kenal multiply ni n you all. Itulah jasanya

    ReplyDelete
  51. huh 'meroyan'..i hate this term...drop it...use 'terimbau-imbau' instead. anyway, salah ke? tak luak pun!!

    ReplyDelete
  52. my instinct says 'something not right'.....what are you hidinng guys?

    ReplyDelete
  53. tak ape...nanti kita mengadu kat MPA...siaplah you all.

    ReplyDelete
  54. alamak ! .. Lu panggil MPA ya , baik gua blah dulu ..huhuhuu

    ReplyDelete
  55. kahkahkahkah ... don't worry, razak ... anak tiriku moodnya baik hari ni ...

    ReplyDelete
  56. tak aci maz ni...guna status emak tiri...hahahahahaha seronok juga connect gan MPA ni!

    ReplyDelete
  57. dah dah ... ni kena buka thread baru pulak tajuk "MPA" ... hehehe

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger