Home » , » Batu Nilam @ Sapphire

Batu Nilam @ Sapphire

Written By Cinta Menora on Wednesday, December 21, 2011 | 12/21/2011 10:40:00 AM

Sapphire @ Safir (Bahasa Ibrani: ספּיר sapir) adalah bentuk kristal tunggal aluminium oksida (Al2O3), suatu mineral yang dikenal sebagai korundum. Safir dapat ditemukan secara alami sebagai batu permata atau difabrikasi pada boule kristal besar untuk berbagai keperluan, termasuk komponen optik inframerah, permukaan jam, jendela yang kuat, dan wafer untuk deposisi semikonduktor seperti nanorod GaN.

Kelompok korundum termasuk aluminium murni. Sejumlah kecil unsur lain seperti besi, titanium, dan kromium memberikan warna biru, kuning, merah muda, ungu, jingga, atau kehijauan terhadap safir. Safir termasuk semua variasi kualitas mineral korundum kecuali yang memiliki warna merah jenuh penuh, yang dikenal sebagai rubi.

Sumber dari: http://id.wikipedia.org/wiki/Safir

Warna-warni batu nilam @ sapphire.
Antara koleksi batu nilam dalam simpanan.

Pink Sapphire
Blue Sapphire
Blue Sapphire
Black Sapphire
Black Sapphire
Black Sapphire
Grey Sapphire
Black Sapphire
Black Sapphire
Kyanite
Kyanite

Share this article :

90 comments:

  1. ramai yang terkeliru dengan kyanite dan blue sapphire....

    ReplyDelete
  2. a ahh dgreat ... perbezaan biasa pada seratnya ... kyanite biasanya lebih kristal ... apa lagi perbezaan yg ketara ye?

    ReplyDelete
  3. beza nya yang kena tipu bertahun2 baru sedar kyanite tepuk dahi lar ...hehehheheh

    ReplyDelete
  4. setahu saya kekerasan skala moth kyanite kurang dari 7 ... sedang kan sapphire 9
    sekadar pintasan bacaan yang lepas ...

    ReplyDelete
  5. dgreat, saya agak keliru antara sapphire burma dan ceylon. bagaimana nak membezakannya? serat2nya buatkan saya confuse ....

    ReplyDelete
  6. bab nie tak sempat nak belajar lagi baru nak belaja beza antara afrika ruby dan burma ruby ...pening2 oooo....org lama pun mengaku kekadang kena tipu juga..

    ReplyDelete
  7. yg itu pun sama juga, memang susah nak bezakan ... yg bezakannya sebab dia datang dari negara yg berbeza2 ... kalau yg cutting, afrika ruby warnanya lbh pudar berbanding dgn burma ruby yg lebih bercahaya ... tapi ... pun susah nak cakap gak ...

    ReplyDelete
  8. ceylon agak cerah skit burma di kenali sebagai blue mystery ....memang susah nak belajar ...umpama nak jadi doktor ler ...

    ReplyDelete
  9. Betul ke ni??? Really? Me tak tau ... Brp???
    hehehe ...

    ReplyDelete
  10. saya ada sapphire burma ... free nanti saya download ... boleh kita compare batunya ...

    ReplyDelete
  11. maz, ada tak yang saiz 13? berapa harga kekawan maz? PM lah...i suka delima merah burma tu.

    ReplyDelete
  12. batunya kecil2, shafie ... lebih kurang dlm 6 mm aje. sebab tu saya tak emailkan. kalau dibuat cincin, lebih kurang besar yg dlm gambar cincin black sapphire tu. ambik borong semua tu, nak?

    ReplyDelete
  13. memang kena study ... dulu tak tahu, sekarang bolehlah sikit2 ... tapi memang sukar nak dibezakan ...

    ReplyDelete
  14. memang macam nilam tapi batunya mudah pecah ... ini kyanite australia ...

    ReplyDelete
  15. adusss size 13 takde ... kebanyakannya size 15/16/17 ... saya sebenarnya tak pandai nak letak harga. kalau saya dapat murah, saya tolak murah, asalkan cover cost saya plus untung sikit, cukuplah. nanti saya pm ye.

    ReplyDelete
  16. aisya, kita tolak harga kengkawan ... tapi size jari aisya, takde lah. kalau yg kecil pun, macam size cincin black sapphire tu ...

    ReplyDelete
  17. cari..cari tapi tak jumpa Maz .. yellow sapphire..

    ReplyDelete
  18. yellow sapphire saya ada batunya saja tapi sizenya kecil, razak. biasanya org lelaki ni suka pakai batu yg agak besar2, nampak bling bling gitu ... hehehe

    ReplyDelete
  19. ada sorang pakar kristal dulu kata , saya sesuai dgn yellow sapphire Maz ..
    katanya batu jenis tu menyejukkan aura mereka yg jenis baran :D

    ReplyDelete
  20. haaaa? razak pembaran? uhhh ... takut pulak saya ... kalau nak yellow sapphire nanti saya carikan ...

    ReplyDelete
  21. of coz yg ori, razak ... nanti razak cubalah survey2 harganya. kalau ada nanti saya hantar gambarnya dulu, kalau berkenan baru ambil.

    ReplyDelete
  22. My dragon panas baran, eh??? Why am I not surprise? *chuckle*

    ReplyDelete
  23. aisya arif tentang naga kan ? ... your sincere opinion please ..:))

    ReplyDelete
  24. allow me, ye ... kalau dah naga, permainannya api ... so memang jenis yg pembaran ... tapi kerana sifatnya panas, dia akan cari sesuatu yg menyejukkan seperti sifat air ... kalau dgn angin, barannya menjadi2 ... hehehehe ... dengan tanah pun dia serasi. org mcm ni, walaupun pembaran, hatinya baik tapi haknya jangan diusik ... nahasss ....

    ReplyDelete
  25. Tu, my lady da gv jawapan ... tetapi aura wajah Razak ada terpancar 'panas baran' pd pertama kali aisya tgk gambarnya dgn pakaian 'Rao' ... :))

    ReplyDelete
  26. obsolutely right ... specis naga jenis yg pendiam tapi sangat ' territory ' ( jaga kawasan & hak miliknya ) ..

    ReplyDelete
  27. terima kasih, cikgu ... yg ada pada cikgu pun apa kurangnya, lagi bling bling ... :-)

    ReplyDelete
  28. Tk kira lah naga ke rimau ke apa ke...yg ni kalau ukur ring dia lbh dr size 22 PM gua maharnya!

    ReplyDelete
  29. yg ini memang cantik tapi jari anak tiriku tak muat lah ... nanti tengok sendiri, ye ...

    ReplyDelete
  30. ini saiz jari apa nie tuan ? .. jari manis @ ibu jari ?

    ReplyDelete
  31. aha razak...kita pun curious...cuma segan nak tanya...cant imagine the size...is that common for men...i mean malay men

    ReplyDelete
  32. laaa ... terpulang pada pemahaman masing2 ... org yg suci mcm saya ni, nampak putih aje semuanya ... org yg otak kuning biru, dia nampak kaler2 ... so which one are you? kuang3x

    ReplyDelete
  33. iya lah tu!!!!!....bersih suci macam kain putih ya maz....(terbatuk2 ni)

    ReplyDelete
  34. gi makan ubat batuk ... sakit kang, susah .. hehehe

    ReplyDelete
  35. not sure sis .. saya pun tak tahu dgn tepat saiz jari manis saya :D

    ReplyDelete
  36. sorry guyz, i am in a remote area. internet access is limited. tak dpt nak join the group. see u all insyaallah after 28th. jangan nakal2, ye. razak jd abg long, jaga adik2 perempuan kita kat sini, ok ....

    ReplyDelete
  37. so caring of you maz....thank you darling. insyaAllah, kita akan hadiri ESQ for 2 days next week... kot kot peragai kita berubah lepas tu.

    ReplyDelete
  38. thats will become a very interesting moment ... good luck !
    I have attended 2 years ago .. :D

    ReplyDelete
  39. pssst .. saiz bodynya memang agak besar pun ..LOL .. :D

    ReplyDelete
  40. Hahaa .. jgn nakal2 ya all ..dengar cakap kak long tu ..:D
    save journey ya Maz ...remote area tu dimana ? **busy body mode on**

    ReplyDelete
  41. hehehee... belum apa-apa , dah nampak notty !..ahaks :D

    ReplyDelete
  42. Ala, Razak my dearest dragon, only me notty, ok lah *wink*
    Ppsssttt ... jgn bagitau my lovely Lady Maz tau :))

    ReplyDelete
  43. u r d nottiest ..hehee
    Lady Maz awal2 dah tahu tu ..:D

    ReplyDelete
  44. so far yezz ..hehee sesuai dgn gambar HS nya ..hehee
    aisya pun baik juga tau , cuma notti cikit hehehee

    ReplyDelete
  45. hehehehehe...of course iasya baik. sebab tu kita geng gan dia.

    pssst....kita tengah check a journal paper (first draft by my PhD stu..)...it is like a review paper...tengah pening2...so ambil angin kat multiply.

    ReplyDelete
  46. HS tu apa, razak?
    hehehe semua pun baik2 belaka ... psssst! aisya mmg ada notti sikit ... tapi notti dia, I LIKE ..!! *wink wink*

    ReplyDelete
  47. new HS ni lagi baik kan, innocent aje!!! heheheheh (orait nak lari matikan stem n blah terus ke JIM) take care maz and razakrao...psst, you all ni betul2 berjiran...bila ada maz, mesti ada razak! emmmm, s'thing fishy!!!)

    ReplyDelete
  48. innocent ?? .. renungan tu tajam weh ..carefull semua hiks !

    ReplyDelete
  49. hahahaha ... cuma kurang korum aja, kan ... jiran lagi sorang dah berpindah jauh ... kalau tak, sure ada razak n dia ...

    ReplyDelete
  50. awat nak fishy nyer ... razak is my jiran tiri ... hahahaha

    ReplyDelete
  51. pembetulan tu Maz .. U punya jiran tiri punya jiran punya anak sedara angkat .. hehe

    ReplyDelete
  52. hei maz, dah ada anak tiri MPA, jiran tiri Razak, lepas tu apa pulak agaknya...i ni kira Kawan tiri lah kot?

    ReplyDelete
  53. you ..? ishh idak ler ... u mak tiri i .... auwww ..!!

    ReplyDelete
  54. eik....maz, perasaan muda ke? tak kuasa aku jadi mak tiri you....tapikan klu i mak tiri, apa agaknya nak kenekan maz ni..hehehehehhe...siap engkau maz!!!

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger