Home » » 1MalaysiaVoucher.com - Satu Penipuan?

1MalaysiaVoucher.com - Satu Penipuan?

Written By Cinta Menora on Tuesday, April 30, 2013 | 4/30/2013 11:14:00 PM

Salam 1 Malaysia Voucher,

Nak menang voucher tak?

Agaknya ini adalah antara berpuluh atau mungkin juga beratus penipuan yang berleluasa di internet dari dulu hinggalah sekarang. Mungkin juga ada pembaca yang pernah menjadi mangsa seperti juga mangsa-mangsa di bawah ini :

Share your thought

  • Fiza
    I’m Fiza Abdullah. I have recieved email from Jane for 1 Malaysia Voucher.
    And i’m one of the winner.RM5000 worth of Malaysia shopping vouchers.
    My QUESTION IS , How should i take the voucher?
    My selected is RM5000 JUSCO VOUCHER JUSCO, groceries.
  • ag binting bin pg mat salleh
    saya menang peraduan 5000rm,tak tahu mana nak claim,my contact 0168280555
  • Noridah Bt Ismail
    Congratulations Noridah bt ismail Idah!
    Our system tells us that you may be a possible winner with the right to claim a prize: RM 5,000 worth of Malaysia shopping vouchers.
    Please verify your entry as soon as possible. All prizes not claimed will be entered into a new draw.
    1. David Lau
    2. Christine Tee
    3. Noridah bt ismail Idah

    If your name appears above, click here: http://www.1malaysiavoucher.com
    Make sure you do not miss out and check to see if you are one of the chosen few to enter a final draw.
    You Noridah bt ismail Idah could win one of the following RM 5,000 vouchers:
    (Sekiranya saya pemenang bertuah mcm mana cara bagi saya claim voucher tersebut? Adakah perkara ini betul tiada
    unsur penipuan diatas nama voucher 1Malaysia? Please reply my email
    • http://www.1malaysiasale.com 1MalaysiaSale
      Sila baca Terms & Condition
      Details and Conduct of the Contest
      The winner of the Contest will be determined on 11 August 2012 at 4pm (“Date”).
      For each participant in the contest the time is measured to enter all required data as per section 1. The time is taking from opening the contest page to clicking “Participate” on the registration page. The winner of the contest is the participant who enters valid data in the shortest time.
      Planet49′s decision as to the winners of the Contest shall be final and binding on all parties concerned, and no correspondence will be entertained by Planet49.
      The results of the Contest will be announced on the website of Planet49 at http://www.planet49.com.sg/winner-announcement within fourteen (14) days after this date. M
      ore  info on http://www.1malaysiavoucher.com/wingame/agb_46.htm

Ramai lagi sebenarnya yang terpengaruh dengan iklan-iklan seumpama ini, berjela-jela senarai nama yang ada. Kalau aku letakkan semuanya, alamat panjang betul entri aku kali ini. Boleh klik di sini untuk lihat sendiri kalau tak percaya.

Sebenarnya, aku pun antara ribuan manusia yang terpengaruh dengan iklan ini ... kakakaka. Kalau tak, mana aku tahu yang iklan ini satu penipuan. Cuma aku ada bijak sikit lah sebab aku tak guna nama sendiri dan selepas mengisi keterangan peribadi seperti nombor telefon, alamat rumah dan alamat email, aku terus keluar dari website tersebut. Dan tak sampai seminit selepas keluar, aku dapat email di bawah :

xxxxxx, please complete your registration to win the shopping voucher
Inbox
x

Jane from my-megasalevoucher.com <jane@1malaysiavoucher.com>
Apr 29 (1 day ago)

to me
Dear xxxxxx,
You have just entered into www.my-megasalevoucher.com !

Click the following link to secure your entry and win for free:
http://www.my-megasalevoucher.com/sc/hpjKwzWgjlqgMPXpkiNqqPMIPQrOLvkKonlGoyOzzgOKKNgOinllRujjRvgIlLQIjgO

Yours, Jane
from the MY Mega Sale Voucher team

PS: You have received this e-mail because you have registered on www.my-megasalevoucher.com , a service of PLANET 49.

PLANET 49 always tries to meet the highest quality standards. Should you have questions or complaints, please feel free to contact us. If you wish to unsubscribe, please click the following link to be removed from our system. Unfortunately, this also means you forfeit your chance to win.
http://www.my-megasalevoucher.com/cgi-bin/r.pl?113631k9xkj8n2eQaeZw

Lima minit selepas itu, aku terima panggilan telefon yang tidak sempat aku jawab kerana deringnya cuma sekali sahaja dari nombor ini : 0049694056370. Wah! Efisyen betul diorang ni ... Aku rasa diorang nak check samada nombor telefon yang aku bagi itu benar-benar wujud.

Tadi sempat juga aku check website 1MalaysiaVoucher.com ni. Dari maklumat yang ada di bawah, domain ini diregister di Denmark dan bukannya di Malaysia.

Whois:
Checking server [whois.crsnic.net]

Checking server [whois.psi-usa.info]
Results:
% =============
% PSI-USA, Inc.
% =============
% This is the PSI-USA, Inc. WHOIS server.
% All requests are logged.
% Requesting IP: 204.74.68.62
% Requesting URL: http://whois.psi-usa.info
% Requesting Object: domain 1malaysiavoucher.com
% Timestamp: 2013-04-30 11:07:05
% You can see the policy that you agree by submitting a query to this server:
% whois -h whois.psi-usa.info POLICY

domain: 1malaysiavoucher.com
status: LOCK
owner-c: LULU-11734867
admin-c: LULU-11734867
tech-c: LULU-11901342
zone-c: LULU-11901342
nserver: a.ns14.net
nserver: b.ns14.net
nserver: c.ns14.net
nserver: d.ns14.net
created: 2011-08-10 12:08:55
expire: 2013-08-10 12:08:55 (registry time)
changed: 2013-03-22 13:42:59

[owner-c] handle: 11734867
[owner-c] type: PERSON
[owner-c] title:
[owner-c] fname: Michaela
[owner-c] lname: Pschiebl
[owner-c] org: Planet49 GmbH
[owner-c] address: Oberliederbacher Weg 25
[owner-c] city: Sulzbach/Ts.
[owner-c] pcode: 65843
[owner-c] country: DE
[owner-c] state: Hessen
[owner-c] phone: +49-6196-80220
[owner-c] fax: +49-6196-8022100
[owner-c] email: domains@egentic-systems.com
[owner-c] protection: B
[owner-c] updated: 2013-03-26 16:07:53

[admin-c] handle: 11734867
[admin-c] type: PERSON
[admin-c] title:
[admin-c] fname: Michaela
[admin-c] lname: Pschiebl
[admin-c] org: Planet49 GmbH
[admin-c] address: Oberliederbacher Weg 25
[admin-c] city: Sulzbach/Ts.
[admin-c] pcode: 65843
[admin-c] country: DE
[admin-c] state: Hessen
[admin-c] phone: +49-6196-80220
[admin-c] fax: +49-6196-8022100
[admin-c] email: domains@egentic-systems.com
[admin-c] protection: B
[admin-c] updated: 2013-03-26 16:07:53

[tech-c] handle: 11901342
[tech-c] type: PERSON
[tech-c] title:
[tech-c] fname: David
[tech-c] lname: Schumacher
[tech-c] org: eGENTIC Systems GmbH
[tech-c] address: Rheinstr. 97
[tech-c] city: Darmstadt
[tech-c] pcode: 64295
[tech-c] country: DE
[tech-c] state: Hessen
[tech-c] phone: +49-6151-8508-0
[tech-c] fax: +49-6151-8508-111
[tech-c] email: domains@egentic-systems.com
[tech-c] protection: B
[tech-c] updated: 2013-04-29 15:15:03

[zone-c] handle: 11901342
[zone-c] type: PERSON
[zone-c] title:
[zone-c] fname: David
[zone-c] lname: Schumacher
[zone-c] org: eGENTIC Systems GmbH
[zone-c] address: Rheinstr. 97
[zone-c] city: Darmstadt
[zone-c] pcode: 64295
[zone-c] country: DE
[zone-c] state: Hessen
[zone-c] phone: +49-6151-8508-0
[zone-c] fax: +49-6151-8508-111
[zone-c] email: domains@egentic-systems.com
[zone-c] protection: B
[zone-c] updated: 2013-04-29 15:15:03

Results brought to you by the GeekTools Whois Proxy
Server results may be copyrighted and are used with permission.
Proxy © 1999-2013 CenterGate Research Group LLC
Your host (58.26.237.34) has visited times today.

Dari apa yang aku nampak, modus operandi nya adalah dengan mengenakan charge RM5 pada setiap soalan yang dihantar menerusi sms. Kita dikehendaki menjawab soalan-soalan yang diberikan sehingga maksima RM100 sehari. Begitu lah seterusnya setiap hari sehinggalah kita berhenti menjawab soalan-soalan tersebut apabila kita tersedar yang kita telah tertipu ... hehehehe.

Pada sesiapa yang telah pun menjawab soalan-soalan yang diberi sehingga habis kredit atau pun sehingga bil telefon mencecah ke tahap maksima, tunggu sajalah 1MalaysiaVoucher yang akan diberikan nanti ye ... manalah tahu boleh cover bil telefon yang telah digunakan. Itu pun kalau MENANG lah ...


Share this article :

89 comments:

  1. cinta menora,

    detective blogger..you
    hopes what you write here reaches the mass..

    dont be surprise sometimes it is the work of the awang hitam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i thought so too, olrascal ..
      whoever did this must be an IT expert. too bad kepakaran mereka disalahguna ...

      Delete
  2. Sy bru dpt email ni pg td.. alhamdullilah.. nyaris2 pcya..btnya pd yg bwjib kes ni rupanya tipu..so bhati2la yer kengkawan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon,
      Cara yang dilakukan memang cukup meyakinkan. Tak salah kalau mencuba, manalah tahu boleh dapat durian runtuh. Cuma hati2, kalau kena kepala boleh masuk sepital ... :)

      Delete
    2. kalau dah terenter nama n semua particular nk kuar mcm mana

      Delete
    3. Anonymous,

      Kalau terima panggilan dari nombor yang tidak dikenali atau dari luar negara, abaikan panggilan tersebut, jangan dijawab. Mereka akan cuba menelefon nombor yang kita berikan untuk memastikan nombor itu valid. Jangan dijawab atau menelefon balik. Itu saja caranya untuk mengelakkan diri dari menjadi mangsa seterusnya.

      Delete
    4. hai, macam mana ya saya dh bagi semua identiti sebenar???? huhuuhu

      Delete
    5. Chienta White,

      Jangan jawab kalau terima panggilan telefon dari number yg tak dikenali .. itu jer caranya.

      Delete
  3. A fasсinating ԁіsсussion is definitely
    wοгth cоmment. I do thinκ that yοu neеd to publish more abοut thіs subject mattеr, іt might not be a
    taboo subject but uѕually fоlκs
    don't talk about such subjects. To the next! Cheers!!

    Feel free to visit my blog ... core training exercise

    ReplyDelete
  4. Sаved as a favoгite, I reаlly like your site!



    Lοοk into my рage :: green computing

    ReplyDelete
  5. I havе bееn surfing online moгe than 4
    hours tоday, yet I neѵеr fοund any intеresting aгticle like yοurs.
    It�s pretty worth enough for me. In my opinіon, if
    all web оwnerѕ and bloggers maԁe gοod cοntent аs you ԁid, the web will be much morе uѕeful thаn еver
    befoгe.

    Feel free tо surf to my web blog :: short term loans canada

    ReplyDelete
  6. Heyа i’m for the first time here.

    I сame across this bοard and I in fіnding It truly helpful & it helped mе
    out a lot. I am hoρіng to preѕent
    something again and help otherѕ liκе you helped me.


    Revieω my web site ... losing weight

    ReplyDelete
  7. I’ve been browѕing online mоrе than 3 hours
    todaу, yet I never found any іnteresting
    aгtіcle like уοurs. It’s pгetty wοrth enough
    for me.
    Ιn my view, if all ωеb owners and bloggeгs mаde
    good
    сοntent аs yοu did, the net ωill be
    much more useful than ever befοre.

    My hоmepage - please click the following internet page

    ReplyDelete
  8. Greetіngs! Vеry uѕeful advice in thіs particular pοst!
    It is the lіttlе changes ωhich will maκe the
    laгgest changes. Thanks fоr sharing!

    My web site ... core muscles

    ReplyDelete
  9. Theѕe aгe actually wondеrful ideas in about blοgging.
    Yοu have touched some fastidіous рointѕ here.
    Any way kеeρ up wrinting.

    Feel fгee to ѵisit my website :: short term loans canada

    ReplyDelete
  10. Great blog, stick with it!

    Fеel fгee tο surf to my blog .
    .. what does going green actually mean?

    ReplyDelete
  11. Planet49.... full with scammmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed it is ... i wonder who is behind all this ...

      Delete
  12. Thanks for the info.. Skrg modus operandi mereka dah berbeza. Nama syarikat mereka adalah NS Pioneer. Ada beberapa orang akan membawa kad-kad cabutan bertuah mega sales ini dan menunggu di tempat-tempat awam untuk mencari mangsa. Apabila dah dapat seorang, mereka akan suruh mangsa itu membuka kad untuk melihat sama ada dia dah menang atau tidak. Selepas itu,bila kita memang peraduan itu, dia akan suruh kita pergi ke satu tempat untuk claim barang tersebut. Bila sampai situ, mulalah dia mintak buti-butir peribadi untuk mengetahui sama ada kita pernah menang sebelum ini. Dia akan suruh kita tunggu 2minit, 5 minit , 10 minit dan seterusnya. Saya menjadi sangsi lalu menipu puak ini bahawa saya ada appointment dan kena bergerak cepat.
    Saya bagi tahu puak-puak ini saya akan balik semula. Apa lagi, saya pun larilah. Dia orang call saya sebanyak 3 kali tapi saya tak jawab.
    Saya yang sebelum ini sangat berhati-hati dengan perkara sedemikian tak tahu macam mana boleh terpengaruh. Mungkin mereka sangat persuasive dan ada 3 orang yang cuba influence saya pada masa yang sama. Alhamdulillah, saya selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow!! Satu pengalaman ye ... nasib baik terlepas.

      Nampaknya mereka sudah ada cara baru. Menjadi tanggungjawab kita juga untuk saling mengingatkan yang lain agar tidak terpedaya dengan mereka. Terimakasih atas info yg berguna ini.

      Delete
  13. No telefon dia adalah 0109124364

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga pembaca2 kita akan lebih berwaspada. Saya pasti mereka ada banyak nombor telefon lain lagi.

      Delete
  14. It�ѕ nеarly impossіble to fіnd knοwledgеable people οn this topіc,
    but you sοund like уou know what you�re talking abοut!
    Thanκs

    My site: gpswatchesreview.info

    ReplyDelete
  15. Ѕpot οn ωith thiѕ write-up, I serіously think thіѕ ѕite nеeds faг mοre attеntion.
    I’ll probably be back agaіn to read through more, thanks for the info!


    Also visit my wеb blοg: simply click the up coming post

    ReplyDelete
  16. I аm еxtremely impreѕseԁ wіth your writing ѕkіlls as well as wіth the layout
    on yоur blοg. Iѕ this a рaid theme oг did you modify іt yourself?
    Either ωay keep up the nice quality ωrіting, іt іs rare to see a
    nice blog liκe this one nowaԁays.

    Аlsо ѵisit my pagе :: organic soil

    ReplyDelete
  17. Trima kasih atas info..sy pun bru dpt msg dn hampir2 pcya..nasib baik sy check dlu kat google n tbaca dkt blog ni..klau tidak..habisla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sekiranya info ini memberi manfaat pada pembaca ...

      Delete
  18. Prеtty! Thіs ωаs an eхtгеmеly wonԁerful аrtісlе.

    Мany thanκs foг supplying thіѕ іnfοrmation.


    Feеl fгee to surf to my ѕіte; green dream jobs

    ReplyDelete
  19. Kepada Cinta Menora..

    Terima Kasih kerana membongkar isu penipuan ni,,apabila saya google, satu2nye blog yang bongkar isu ini adalah anda..Terima Kasih kerana menyedarkan saya..harap ramai lagi yang boleh terselamat sebelum terkena.. jasa mu amat besar untuk bangsa melayu(blog dalam bahasa melayu & negara. Harap boleh bongkar banyak lagi isu,

    en_beting@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah ... kebetulan saya menerima voucher tersebut dan seperti juga orang lain, saya rasa teruja. Nasib baik saya buat research sebelum terjebak. Dan saya berkongsi pengalaman saya sendiri supaya menjadi iktibar pada orang lain. Alhamdulillah sekiranya tulisan saya ini ada manfaatnya ...

      Delete
  20. I saw this article after I participate. What should i do?

    ReplyDelete
  21. I saw this article after I participate. What should i do?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well Jac Lyn ... I hope you did not give them your credit card or any bank account's details. You should be at the safe side then.

      1) Did you get any miss call from an overseas number? Once you received it, the deal is on.

      2) The best thing to do is to disactivate or cancel your current mobile number. And this is the only option I can think of. They will charge RM5 for every question they send to you even if you ignore the sms.

      3) When you agree to the T&C, there is a small clause with an option to stop subscription by sending a text message to a specific number. Unfortunately, I did not copy that statement. I suggest you to go through the agreement again and find the stop subscription option.

      Please share with us your side of the story later. Good luck, Jac Lyn ... :)

      Delete
    2. 1) I got a miss call that couldn't show the number. After I received it, they end their call immediately.
      2) They didn't send me any sms.

      Delete
    3. jac lyn,

      1) they will call your number to make sure it is valid.
      2) let's pray that you will not be their victim. just ignore any sms from them.

      Delete
    4. Thank you for your help~ I really appreciate it!

      Delete
    5. Alamak..lepas isi bru tergerak hati nak google. Sbb hairan kenapa baucer berlainan dan org berlainan tp tak tahu la macamana nak ckp tp ia related. Lepas sruh isi form kat emel nurul, dia sru klik link dr emel jane utk cmplete registratn. tp saya xbg sebrg mklmt bank(kad krdt,debit crd) just num fon dan almt shja. Adakah saya masih selamat? Risau ni..dan dia ada kata, klu klik link ni akan mbatalkn peluang utk menang dan akan berhenti mnerima emel dr kami serta keluar dr sistem mereka. Kalau saya klik, betul kah data saya akan selamat dr mreka..tkt nti mereka ada buat apa2 utk hack

      Delete
    6. Anonymous,

      Mereka pastinya akan call ... dan buat masa ini, abaikan semua panggilan dari nombor yg tidak dikenali. Insya Allah, data2 bank anda selamat ...

      Delete
  22. dapat emel ni tadi. fuh. nyaris terpengaruh. haha thanx info.=)

    ReplyDelete
  23. Thank you for sharing!

    Here is my blog post - most efficient solar panels

    ReplyDelete
  24. baru dapat iklan nie alhamdulilah tak terjebak sempat baca dlm blog nie terima kasih byk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, Sury. Alhamdulillah anda adalah antara yg berhati2 dan menyelidik dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara.

      Delete
  25. baru dapat iklan nie alhamdulilah tak terjebak sempat baca dlm blog nie terima kasih byk

    ReplyDelete
  26. saya baru sahaja memberi maklumat saya seperti no telefon dan alamat. Macam mana ni? Effect tak dekat numb saya tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak effect apa2 pun, Azie Adnan. Mereka akan call no fon yg diberi tu untuk pengesahan yg no tu wujud. Jangan dijawab sebarang call yg tak diregister dalam fon.

      Delete
  27. Thanks... i pun fishy td. Tetiba ada nombor pelik call but no one on the other line... then i start search this topic & found your blogs... alhamdulillah... hope dia x kaco lg after this...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an takde apa2, tuan Shahmin. Glad to have been of help to you ...

      Delete
  28. La...cek pon kna tpu...whajaq btoi...kredit mkn 12 iggt.....yg tu pon sbb type on get ap enth... adoi2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik tak sampai berpuluh2 atau beratus2 ringgit ... takpe lah, anggap derma jer lah kan ... hehehe

      Delete
  29. As salam. td dah isi n terima email utk link selanjutnya. Rezeki sy sbb tergerak hati nak google dl sbb takut apa2 kan. Baca kat sini.. dia offer.. Tesco..giant dengan apa tah rm1k voucher. lepas dpt email terus unsubscribe sbb risau apa2. pastu dpt notification kata data telah berjaya dikeluarkan dr database mereka. Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ... kalau ada terima panggilan dari nombor yg tidak dikenali, jangan dijawab. Mereka akan cuba menelefon sekali dua, lepas tu insya Allah mereka akan berhenti.

      Delete
  30. as salam, bru je terkena tadi, lps isi semua benda tu bru lah tergerak hati nak search pasal ni, huhu, risau pula :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau. Insya Allah, tiada apa2 yg akan berlaku. Jangan jawab panggilan dari nombor2 yg tidak dikenali.

      Delete
  31. Asalamualaikum. Semalam saya pun ada terkena macam ny. Tapi saya tak pasti sama ada ia nya betu atau tak. Adaorang call saya. Ada 3 nombor. Antaranya 0301, +033 dengan +4049 macam mana nak cek sama ada ianya betul atau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Memang itu antara nombor2 yg mereka gunakan. Jangan dijawab apa2 panggilan dari nombor yg tidak dikenali.

      Delete
  32. sedang saya search google di lappy saya, saya dapat satu pop-up yang mengatakan saya telah menang voucher rm1K. saya click sebab terpadaya. diberi 4 soalan yang amat senang sebab soalan tu jawapnya diri sendiri seperti berapa kerap anda menggunakan internet. selepas menjawa soalan tersebut saya perlu pilih giant tessco atau mydin, then saya click giant. then dia suruh saya isis detail seperti nama email poscode no phne dan juga tarikh lahir. selaps itu ada pula soalan-soalan yg lain seperti ttg diri kita. selepas selesai saya isi dia cakap saya akan menerima satu email dari Jane. tetapi saya masih tak dapat sebarang email lagi. selapas beberapa minit kemudian saya menerima panggilan dari no 0301. tapi saya tidak menjawabnya. ADAKAH SAYA MASIH SELAMAT??? TOLONG SAYA.. Yang saya pelik, Pop-Up itu dari Google, dan laman website tersebut adalah Mykupon-Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudara Muhammad Nizar,

      Jangan risau ... cuma jangan dijawab panggilan dari nombor yg tidak dikenali. Kalau boleh, blok terus nombor tersebut.

      Delete
  33. salam. terima kasih utk perkongsian ni. sy pun hampir2 tersend semua details kt diorg ni. nasib baik sebelum hntar details tu, sy tergerak hati nk baca term & condition dia. pelik bila nampak kebanyakannya dia suruh refer planet49. so sy pun search la kat google apebenda planet49 ni and finally jumpa blog u, baru tahu benda2 ni semua satu penipuan. alhamdulillah sbb tak sempat nk click continue lepas isi details2 email semua. Terima kasih banyak2 ya :)

    ReplyDelete
  34. salam sy pun ada terkena td tentang ni. tp adakah benda ni akan effect akaun bank ? :( ada soalan yg tanya adakan anda mmpunyai debit card.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah takde effect apa2, cuma jangan dijawab apa2 panggilan dari nombor yg tak dikenali.

      Delete
  35. Hi saya pun dpt emel so anyone pls check kan betul or tak.
    ear Aisyahh mohammad azman,

    You have succesfully completed the test "Demographic Survey: Mobile Internet Surfing" from www.yourtest-malaysia.com

    To see your results, click on the following link:
    http://www.yourtest-malaysia.com/sc/jpjHWgwPjkkgOuslPQmjrGyxgtQOrqzylgXqyyQrtNRJyNgstLiRoKNgOish


    Anda telah berjaya menyelesaikan ujian "Demographic Survey: Mobile Internet Surfing" dari www.yourtest-malaysia.com

    Untuk melihat hasil anda, klik pada pautan berikut:
    http://www.yourtest-malaysia.com/sc/jpjHWgwPjkkgOuslPQmjrGyxgtQOrqzylgXqyyQrtNRJyNgstLiRoKNgOish

    Kami telah memberikan hadiah di setiap peraduan yang kami adakan kepada semua pemenang. Ini mungkin peluang keemasan anda! Klik di sini untuk melihat pemenang-pemenang kami:
    http://www.planet49.com.sg/winner-announcement/index.htm

    Alihkan emel ini ke inbox utama (primary) anda untuk menerima penawaran eksklusif, berita dan promosi terbaru dari kami.

    We have been giving out prizes to our winners every year. This could be your winning chance!
    Click here to see our past winners from various countries:
    http://www.planet49.com.sg/winner-announcement/index.htm

    Move this email to your primary inbox to receive exclusive promotions and offers from us.

    Yours, Jane
    from the Your Test Malaysia team


    PS: You have received this e-mail because you have taken the test "Demographic Survey: Mobile Internet Surfing" ( www.yourtest-malaysia.com ), a service of Planet 49.

    PLANET 49 always tries to meet the highest quality standards.
    Should you have questions or complaints, please feel free to contact us.
    If you wish to unsubscribe, please click the following link to be removed from our system. Unfortunately, this also means you forfeit your chance to win.
    http://www.yourtest-malaysia.com/cgi-bin/r.pl?735104k9xkjwZ8K3JMjQww


    Anda telah menerima emel ini kerana anda telah menyertai ujian "Demographic Survey: Mobile Internet Surfing" ( www.yourtest-malaysia.com ), servis khidmat dari PLANET 49.

    PLANET 49 bertekad untuk mencapai kualiti bermutu tinggi bagi khidmat kami. Jikalau ada pertanyaan atau aduan, sila hubungi kami. Jika anda ingin berhenti melanggani perkhidmatan kami dan berhenti menerima emel kami, sila klik link dibawah ini. Malangnya, langkah ini akan membatalkan peluang anda untuk memenangi hadiah.
    http://www.yourtest-malaysia.com/cgi-bin/r.pl?735104k9xkjwZ8K3JMjQww




    dan mereka call saya ckp saya dpt boucer rawatan rambut bla bla. suara comel but idk la. i main try je kat kupon malaysia tu. pls help

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan percaya pada scam mcm ni, sis. Berhenti melanggan terus. Takde maknanya voucher2 ni. Mereka ada berbagai cara untuk mendapatkan duit kita secara "rela paksa".

      Delete
  36. sis mcm mne nk batalkn pnyertaan ye sbb sye dh bgi details sye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Payah nak batalkan penyertaan ni, sis. Biarkan aje ... dan jangan jawab panggilan dr nombor yg tidak dikenali.

      Delete
  37. wahhhh terima kasih lhh,... nsib baik sempat trbaca entri ni.. sy hampir2 kena tipu . bru kjap tdi. dy ckp sila pilih voucher anda. sy pilih iphone, pstu dy suruh msuk kn mklumat pribadi ape smua, pstu dy tulis, untk tlfon tu kena bayar 30, dy ckp blh dibayar melalui bil tlfon (kredit) . tpi nsib baik sy x sempat buat sbb kdt fon sy x ckup. hmpir2 sy nk pgi topup tdi. nsib baik sy trfkir.. trima kasih untk entri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ... memang mereka ni pandai ambil duit orang secara "rela paksa". Banyaklah duit mereka ni nak bagi kita voucher lah, handphone lah bagai ... jangan mudah tertipu ye.

      Delete
  38. saye pon hampir je... bile dia soh letak ic number, rase curiga.. alhamdulillah, naseb baek bace blog ni,, moga Allah balas admin dgn kebaikan..

    ReplyDelete
  39. Aduhh... Sye bru isi tdi... tpi x terima sbrg call pon. Lps bce ni, sye segera batalkannya. Dekat email yg diterima. Katanya

    Jika ingin berhenti melanggan klik di situ. Sye pon cepat² klik. Adakah saye msh terselamat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah tak perlu bimbang. Cuma jangan jawab panggilan dari nombor yg tidak dikenali.

      Delete
  40. Alhamdulillah,dh buh mklmt peribadi tp xclick continue,wat research dulu,pastu terus click (x).terlupa plk nk padam mklmt2 peribadi tu.xde effect ape2 kot kn?

    ReplyDelete
  41. Dah dpt email dr jane n no register...cmne tkutnye..

    ReplyDelete
  42. Haii sis sya dah isi semua tapi sekrat jln smpai kat jwb soalan..tapi x hbis saya trus kluar...terlupa nk pdam data pribadi..bhaya x sis tkot jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau, sis. Insya Allah takde apa2. Cuma jangan jawab panggilan dari mereka saja.

      Delete
  43. Salam sis sya pon trkna jga sya isi smua ..tapi skrt jln sya trus kluar n lupa nk pdam data pribada..bahaya x sis..tkot jgk..wlpon sya isi skrt jln dia ada cll tpi sya x jwb..n sya e.mail dia org ckp nk pdam data priba data2 pribadi tu sya x thu la dia org pdam ke x?..mcam mna sis risau la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kita bagi phone number pada mereka, mereka pasti akan call dan sms. Jangan jawab dan jangan balas sms mereka. Tak pasti samada mereka akan padam data2 yg dah diberi atau disimpan untuk rujukan. Tapi jangan risau, sis. Insya Allah semuanya ok.

      Delete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. Tapi kalau terbuat juga mcm mane!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbuat juga tu macamana? Takpe ... tak sengaja. Abaikan saja apa yg diorang hantar ...

      Delete
  46. awak.. tadi saya baru terkene.. sy lak dah bagi detail no fon,alamat n email.. saya jugak dapat kol nombornye 0303 ... tapi lepas sy dah isi yg sy tertera kat atas tu, sy terus keluar.. cuma saya takut sekrng ni,kalo sy wat maybank2u.. ada pape kesan x?? takut lak, kalo online kat fon maybank2u, dia amek wit kita... pless help, nak taw sngt jawapn ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah takde apa2 ... janganlah risau sangat. Setakat ni, mereka cuma deduct duit dari handphone jer. Tak tahulah pulak selepas 3 tahun ni mereka makin advance. Apa2 pun, untuk langkah keselamatan, tukar semua password dan pin no bank.

      Delete
  47. macam mana ni? saya dah terbagi detail yang betul sis. dah dapat email dah tapi saya biar je. nak buat mcm mana ni? help me pleaseeeeeeeeeeeee :(

    ReplyDelete
  48. alamak saya terkena. tak guna betul org mcm tu mcm mana ni takut lah pulak.

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger