Home » » Kala Matahari Terbenam ....

Kala Matahari Terbenam ....

Written By Cinta Menora on Monday, February 13, 2012 | 2/13/2012 01:15:00 AM


Gambar-gambar yang sempat dirakam dengan kamera murah di saat matahari terbenam semasa percutian di Port Dickson baru-baru ini. Dari gambar-gambar ini juga tercetuslah ilham yang melakarkan nukilan dalam bicara bisu ....


*********************************

Kala matahari terbenam
menebar mantra-mantra senja
mengutus bicara keramat
dalam makrifat penyair sepi ...

Waktu rinduku terbenam di matamu
kau marakkan dengan bebola api cinta
tika hawa panas mentari ku hembus ke wajahmu
kau sirami dengan air hujan tujuh benua ...

Siapa lagi yang akan meleraikan ku
dari keinginan untuk terbakar
bersama terbenamnya mentari
dan menguburkan bersama dosa-dosa silam ...

Ataukah aku akan keseorangan
berjalan menyusuri pantai di senja ini
menyaksikan cahaya kilauan keemasan
yang semakin hilang bersama terbitnya malam ..?

Apa ditangisi kala terbenamnya mentari
esok pasti muncul lagi menerangi alam ini
berjanjilah yang kau juga akan kembali
menyemarakkan api cinta bersama mentari di pagi hari ....

















Share this article :

228 comments:

  1. Sunset yang indah, pas banget dengan puisi nya yang indah..
    Thanks for sharing Maz :)

    ReplyDelete
  2. ok je Maz.. cantik gambar2 ni..
    sesuai dengan sajak yang dinukilkan tu..

    usah bersedih dikala mentari terbenam
    sampai waktunya melabuhkan tirai
    esok pasti akan menjelma lagi
    menyinari alam ciptaan Tuhan
    mentari kan tetap melihat laut
    menyaksikan riak-riak ombak memutih
    menghempas pergigian pantai
    akan kembali lagi ke ufuk senja
    mengikut putaran alam
    aturan sang Pencipta
    mentari kan terbenam lagi
    maka bergemalah suara azan
    menyeru kita semua
    untuk sujud kepada-Nya

    ReplyDelete
  3. memang indah sunsetnya, ima ... jarang dapat menikmati suasana sebegitu ... jadi saya gunakan sepenuhnya utk menikmati keindahannya ...

    ReplyDelete
  4. yong ... kalau guna kamera mahal, pasti hasilnya lumayan ... bulan yg dalam gambar paling last sekali tu ... yg dapat dirakam, seperti sinaran lampu minyak tanah aje ... hehehe

    ReplyDelete
  5. tapi tetap unik .. sepertinya terkandung satu misteri hehee

    ReplyDelete
  6. misteri nusantara ...
    tapi frust lah sbb gambar bulan tak jadi ... :-)

    ReplyDelete
  7. senja di ufuk timur
    melabuhkan tirai malam
    dalam gema azan aku tertunduk
    ah ... masih sucikah aku ini
    sedang sedari tadi dalam dosa
    ya ... ada temujanji yg perlu ku lakukan
    di kaki langit sejadah terbentang
    pasti ... kiblatku tetap satu ..!!

    ReplyDelete
  8. tak per .. nanti boleh ' snap ' lagi kat KL ..:)

    ReplyDelete
  9. masa bila hang snap gambar2 ni, babe? dah tukar profession haa?

    ReplyDelete
  10. been sleeping all day ... jetlag lagi lah ...

    ReplyDelete
  11. laaaa....lama benor tak tengok RATU...sihat ya?....emmm.... sal sihat!

    ReplyDelete
  12. alahai razak ... kena beli proper kameralah kot ... yg ada focus dan zoom tu ... yg saya guna tu cuma digital cam aje ... huhu

    ReplyDelete
  13. alamak! i forgot lah, getting older now ... how was your trip?

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah....awat hari ini sal tengok jelingan RATU menaaaaawan sangat!!!! mesti hati tengah berbunga!

    ReplyDelete
  15. kenapa ye? anyway, got to go now ... maghrib dah ni.

    ReplyDelete
  16. RATU baru balik vacation ke? ni mesti dr USA kan sebab flight biasanya 18 hours or more.

    ReplyDelete
  17. dia tidur balik agaknya, sal ... don't wake the sleeping tiger ....

    ReplyDelete
  18. huh...sleeping tiger? salah tu maz....sleeping beauty lah!

    ReplyDelete
  19. maaaazzzz, apasal sekarang jarang stay up after 12? nak jaga beauty sleep ya?

    ReplyDelete
  20. tidur awal ..baru bisa bangun awal pagi , Sal ..

    ReplyDelete
  21. ye lah ... dah time2 gini, kena belajar tidur awal ...

    ReplyDelete
  22. betul tu, razak ... don't play2 with her ... hehehe

    ReplyDelete
  23. mana aci...satu lawan dua ni....mana pulak si Yong ni....l

    laaaaa...budak kecik aje tidur sebelum 12 lah....hehehehehe

    ReplyDelete
  24. kita tidur lewat...tapi masih boleh bangun awal juga....

    ReplyDelete
  25. hahaa kalau Yong muncul nanti , dikuatiri akan terjadi insiden satu lawan tiga .. heu..heu..

    ReplyDelete
  26. " don't play-play or you have to pay-pay ! " .. ** ikut stail PCK **

    ReplyDelete
  27. ini kan dah kitaran hidup ... hehehe ... i need my beauty sleep ....

    ReplyDelete
  28. apasal? dah kauteam gan Yong ek? takpa3.....RATU dan iasya ada....klu they all tak geng I....my last hope...Abang MPA! mesti dia sokong kita....

    ReplyDelete
  29. kitaran apa pulak ni maz...umur kan baru 30an......gulp

    ReplyDelete
  30. saya masih tidur lewat sebenarnya .... tapi bkn hadap MP ... dan saya masih bangun awal pagi utk masak ... bukan mcm sal yg bangun pagi, semuanya dah terhidang ....

    ReplyDelete
  31. hehehehehe...rezeki maz...

    tapikan maz....rezeki you jauh lebih besar...rezeki masak untuk keluarga...barakahnya lain maz...i masak weekend aje...kan rugi tu...

    ReplyDelete
  32. huh....tak elok kata MPA cam tu....mana maz tau dia membuta?

    ReplyDelete
  33. kalau tak nak rugi, pegi tidur awal ... esok bangun seblm subuh, siap2 masak sebelum pergi kerja ... boleh? hahahaha

    ReplyDelete
  34. ermmmm....i start minggu depanlah! seminggu sekali (weekdays)....to start with....dengan satu syarat...maz kena kejut...give me a call before subuh...boleh i Qiam sekali....banyak pahala you tau.

    ReplyDelete
  35. alaaaah ... hubby kan ada, suruhlah dia kejutkan ... tak pun set alarm clock ...

    ReplyDelete
  36. laaaa ... sal tak tahu ke? saya pun tak tahu ..... hik3

    ReplyDelete
  37. hehehee... patutlah Yong asyik tersedak je malam tadi.. rupanya disebut-sebut kat sini ye.. sorry la tak dpt joint malam tadi.. birthday anak semalam, so lepas isyak we all gi dinner kat luar.. intai2 juga via h/phone tapi tak boleh nak reply.. so, siapa menang semalam 2 lawan 1? kesian si kumbang jati tu ye.. :))

    ReplyDelete
  38. hai Ratu.. lama menghilang, rupanya terbang di awan ye.. Ratu di udara agaknya ni.. :))

    ReplyDelete
  39. hehee.. macam suka jer.. rela kalah nampaknya ni.. hahaa..

    ReplyDelete
  40. matahari terbenam mata menjadi layu
    hati kelam terasa sayu
    mengingat usia melangkah lesu
    mengamit diri ke arah yang satu
    menyahut seruan yang tidak pernah jemu...
    datanglah..mengadaplah kepada AKU...

    ReplyDelete
  41. ya diyanah ... nasib baik sempat diabadikan gambar2nya ...

    ReplyDelete
  42. yg menang tentulah yg 2 org, yong ... kalau yong ada, jadi 3 lawan 1 ... hahaha
    psssst, siapa si kumbang jati tu?

    ReplyDelete
  43. sejak azali dah gitu ... bukan salah ibu mengandung ... hehehe

    ReplyDelete
  44. dalam keAkuanMu
    dalam kehambaanku
    asma' Mu berdiri sendiri
    ya ilaahi ya robbi
    ampunkan lah diriku ...

    ReplyDelete
  45. maz ni memang nakal...nanti i cubit dengan penyepit kain baru padan...

    ReplyDelete
  46. alah...i bagi you peluang untuk buat pahala lah tu! tak nak?

    ReplyDelete
  47. you psssstt kat I, I terkejut la Maz.. hehee..
    siapa lagi si kumbang jati, kalau bukan si Razakroa.. hahaaa..

    ReplyDelete
  48. wahhh! seronoknya Ratu.. lain kali nak ikut lah.. huhuuu..

    ReplyDelete
  49. heheee.. patutlah.. kalau kat sekolah dulu, mesti suka buli kawan2 ni kan.. hahaaa..

    ReplyDelete
  50. teringat Yong masa kecik2 dulu pernah sepit kat hidung.. nak bagi mancung.. sanggup tu tahan sakit.. heheheee...

    ReplyDelete
  51. saya team dgn Yong dan Maz .. lawan Sal yg kesorangan hahaa ..
    Sal tgh melobi tu supaya ratu & aisya masuk team dia hik3 ..

    ReplyDelete
  52. kumbang ... ok lah, boleh diterima ... tapi jati ... saya kena check dulu to confirm, yong ... huhu

    ReplyDelete
  53. samalah kita, yong ... sanggup tu, sebab nak hidung mancung ... hahaha

    ReplyDelete
  54. Apa maksudnya " kumbang jati " ?.. kumbang yg sering hinggap kat pokok jati ya ?

    ReplyDelete
  55. hahaaa.. dah ada team pulak ke sekarang ni.. habis laa.. nak lari lahhh... hehee..

    ReplyDelete
  56. Maz kena adjust sedikit cara ketawanya .. Huaaahuahuahuahuahuaaaa ..

    ReplyDelete
  57. laaaa.. Maz pun sepit jugak ke? tapi tak nampak mancung pun... hahahaaaa...

    ReplyDelete
  58. Razakkkkkkk... apa lah dia ni... adoiiihaiii... hahaaaa.. sakit perut aku ketawa...

    ReplyDelete
  59. O....siapa nak masuk team I....dapat gula2..hehehehe

    (psst masih kat ofis..esok ada audit wei...siapkan data..break sat)

    ReplyDelete
  60. huahuahuahuahuahuaaaa ... saiful apek punya trademark tu ...

    yong kalau sakit perut, pi jumpa doktor ... takut pecah lak nanti bila dah terlebih ketawa ... razak pun kena pi jumpa doc gak ... nak mengesahkan kumbang jati atau pun kayu jati ... huahuahuaaa

    ReplyDelete
  61. siap you maz and yong...tak nak masuk team I ya....i akan design penyepit kain special dari besi tau...tambah spring stiffness lagi...memang bekas kat hidung you all.

    ReplyDelete
  62. ehhh apa lak tak mancungnya, yong ... mancung lah ... minah saleh tengok pun nangis tau ...

    ReplyDelete
  63. Yong ni pun satu...you kan ustazah...geng gan I....huhuhu

    ReplyDelete
  64. hahahahahahaha...ni kena confirm/validated by me first...kena buat appointment gan i...klu i kata mancung...pass punya...hehehehe

    ReplyDelete
  65. alahaiii dah terlambat lah pulak nak buat design baru tu ... kecuali lah kalau yong dan saya blh kembali ke zaman silam ....

    ReplyDelete
  66. adooii .. Maz dah ubah cara ketawa laa..
    tukar la balik .. cara ketawa lama lebih cun .. :)

    ReplyDelete
  67. sama la saya Sal .. kalau esoknya audit memang sibuk ..
    kalau tension sangat nak siapkan data ..terus saya manipulate & reka sendiri data ..huhuhuuu

    ReplyDelete
  68. tak payah manipulate....kita dah memang cemerlang...hehehehehe....fakulti terbaik tau! maaf ya angkat bakul....

    Razak...calling2 MPA suruh dia sokong I...i sorang2 lawan you all....kecian kat I...huhuhu...abang long tak boleh harap lah pulak!!!!

    ReplyDelete
  69. hahahaaa... hadoiii.. tak boleh tahan la... tersumbat kot telinga tu.. ker.. mata tak tau tengok.. heheheee..

    ReplyDelete
  70. heheee.. Yong agak.. Razak kumbang tak sejati la Maz.. doktor pun tak nak jumpa dia.. hahaaa...

    ReplyDelete
  71. hahahahaha...Razak ingat saya ada abang long lain kot...hehehehehe

    wei..aircond dah off...time to go home...

    ReplyDelete
  72. ye ke? mungkin tersorok dik selendang tu Maz.. Yong tak nampak ketinggiannya tu.. hehehh

    ReplyDelete
  73. tapikan...mata biru maz lagi mengancam banding gan hidung..

    ReplyDelete
  74. alamakkkkk... bila masa pulak Yong ni ustazah Sal.. tolonggggg... :))
    Yong nak geng dgn semua je lahhh..

    ReplyDelete
  75. yakin dan pasti tu Maz..
    Maz.. MPA tu megatpanjialam tu ke? saja nak confirm.. takut tersilap.. :))

    ReplyDelete
  76. dah semestinya ... tapi hidungku jugak mancung ... hik3

    ReplyDelete
  77. sebab tu sal nak tengok in person!!! jom lunch out together2 maz...nak!!!...kita belanja nasi arab! (*tengah memancing*)

    psst i dok tergelak seorang teringat you all ni...esp masa driving to work...tempat i tu jem gila/amat.

    ReplyDelete
  78. terliur dah nih ... dengar , ada restoran nasi arab di seksyen 17 ,SA ...

    ReplyDelete
  79. sorry ..silap .. yg saya dengar pun kat seksyen 7 SA . tak jauh dari ict .
    tapi sampai sekarang pun tak jumpa restorannya ..

    ReplyDelete
  80. boleh lah nanti razak berdating dgn sal ye ... hehehe

    ReplyDelete
  81. ehhhh...tak boleh3....nanti i kena rotan! pompuan tak apa! hehehehe

    ReplyDelete
  82. sedapnya makan nasi arab.. teringat kat chicken mandy..
    pernah makan di Al-Rawsha tahun lepas.. memang sedap...

    ReplyDelete
  83. Nantilah Yong...kita bertiga...outing2...one of these days mabye.

    ReplyDelete
  84. alaaa setakat lunch together , apa salahnya ..
    bila Maz ? cepat set masa hehee

    ReplyDelete
  85. klu urusan rasmi boleh kot...saja2, tak berani we!!!

    ReplyDelete
  86. kambing? huhu ... saya tak makan kambing ... daging kambing pun saya tak makan ...

    ReplyDelete
  87. hahahahahha...maz buat lawak...tak makan kambing ya!

    ReplyDelete
  88. ruginya ... daging kambing kalau di cicah dgn cencaluk , POWER Maz .. hehee

    ReplyDelete
  89. Ye la .. Maz tak makan ayam , Sal ..
    daging ayam baru dia makan hik3 ...

    ReplyDelete
  90. memang tak makan kambing ... kambing pun mengembek bila nak kena makan ... huhu

    ReplyDelete
  91. takpe razak ... saya rela hirup cencaluk tu saja ... cecah roti pun takpe ... hehehe

    ReplyDelete
  92. daging ayam saya makan, razak ... tapi tak berapa minat ... rasa macam nak jadi vegetarian lak ... hehehe

    ReplyDelete
  93. Mak aaiii ... kuatnya pertahanan ! ... ** cemana nak racun nie ? **
    Oh ya .. Maz ingat tak , nabi & rasul dulu kan pengembala kambing ( di kira usahawan la tu )
    dema semua ' sure ' selalu makan daging kambing kan ? hehee

    ReplyDelete
  94. memang patut kurangkan makan daging tua2 ni....lebihkan sayur2 pulak lah! sihat!

    ReplyDelete
  95. kakakaka ... racunlah mcmana pun ... saya tetap akan cari penawarnya, razak ooiiii ...
    memang rasulullah suka makan daging kambing sebab kat sana takde lembu ... cuba kalau ada lembu, sure rasulullah pun suka makan daging lembu ... tak gitu ke, razak? saya pernah kena tipu dgn mak ...masa saya di asrama, mak datang visit dan bawa sambal daging ... mak kata daging lembu ... saya pun jamah sikit tapi daging tu rasa lain. lepas mak balik, saya agih2kan pada kawan2 ... saya tak makan pun. masa balik ke kg, baru mak bg tau yg daging tu daging unta ... mak fikir dia dapat tipu saya ... dan saya pula tak sampai hati nak bg tau yg saya tak makan pun sambal yg dia bawa tu ... huhu

    ReplyDelete
  96. sambal daging unta...wah, kaya nya...kita tak pernah makan sambal daging unta tau...unta mahal lah!!!

    ReplyDelete
  97. ye ke, sal? saya tak pernah nak ambil tahu sebab saya tak makan ... saya suka makan ikan ... ikan ... dan ikan ... ikan pun saya memlih sikit ... ikan bersengat saya tak makan ... hehehe

    ReplyDelete
  98. bagus macam tu...ikan kan banyak OMEGA....lagi sihat...badan tak yah nak kerja keras digest ikan....meat requires more energy to digest....i assume.

    ReplyDelete
  99. opss ... dah panjang ... mana satu nak jawab ni? consider done, ye. newey, very good morning to all of u here, esp. to my dearest lady of my soul ... hehehe (wa bkn mengampu tau)

    ReplyDelete
  100. which one RATU...there are many ladies...hehehe...be specific wei (teringat lecturer english last time)

    ReplyDelete
  101. in this case, no need to be specific ... sbb org tu sendiri tahu siapa yg ratu maksudkan.

    ReplyDelete
  102. adoooi ruginya tak makan daging unta ..hehee

    saya sering tertanya dan berfikir .. tentu ada sebab dan hikmah Allah men takdirkanrasul2 terdahulu menternak / memelihara kambing & unta .. bukan lembu atau ayam ..:)

    ReplyDelete
  103. begitu juga dgn diet kaum yahudi yg saya dengar .. hingga kini mereka jaga diet ..tak makan lembu tapi makan daging kambing . minum susu kambing dan keju juga dari susu kambing selain dari minyak zaitun dan bijirin-bijirin .. di katakan diet sebegitu diamal mereka sebagai mengikut pengamalan makanan rasul2 terdahulu dan memastikan generasi mereka tetap bijak dan sihat .

    ReplyDelete
  104. sebab habitatnya tak sesuai di padang pasir kan, razak ...

    ReplyDelete
  105. yg itu memang diakui, razak ... diet mereka memang cukup seimbang, apalagi utk wanita2 yg mengandung. mereka ingin melahirkan zuriat yg bijak, kuat dan sihat. psssst ... dan mereka tak suka perokok ...!!

    ReplyDelete
  106. bab yg ini .. memang patut di puji sikap mereka tu kan Maz ?

    ReplyDelete
  107. mereka tak merokok tapi mereka buka kilang rokok ... camne tu?

    ReplyDelete
  108. teringat masa muda2 dulu...salah satu criteria suami pilihan ialah yang tidak merokok....hehehehe.

    ReplyDelete
  109. bukan kilang rokok je Maz .. banyak kilang2 yg mereka buka padahal barang tu mereka tak guna contohnya , produk2 berasaskan lembu & yg berakohol ..
    dah penat saya cari produk tenusu berasaskan kambing ( keju & cheese ) kat pasaraya , tak jumpa lagi ..

    ReplyDelete
  110. impian apa, razak? ohh ... itu kan impian si sal ... bukan saya ... hehehe

    ReplyDelete
  111. tu lah razak ... saya selalu terfikir, macamana satu kaum minoriti seperti yahudi ni boleh memonopoli segala macam pasaran besar di dunia. mereka dilahirkan untuk merencanakan kehidupan mereka dan membinasakan kehidupan kaum lain ... itu strategi mereka. hitler pun tahu agenda mereka sebab itu mereka dulu diburu dan dibunuh. kenapa lah si hitler ni dulu tak hapuskan terus mereka ni kan ....

    ReplyDelete
  112. iya...tercapai Razak, Maz....apasal lah Razak boleh tersasul ni!

    ReplyDelete
  113. alhamdulillah ... moga kekal hingga ke akhir hayat ...

    ReplyDelete
  114. mungkiiin ... Hitler pun dari group mereka kot ? :))

    ReplyDelete
  115. Eh ?? .. mana blog video yg si kumbang jati nyanyi tu Maz ?

    ReplyDelete
  116. dah kena delete Razak...banyak sangat yang 18+++....not suitable for me....wish to remain like so.

    Yong dah mengucap panjang....sal sempat istighfar dalam hati aje.

    ReplyDelete
  117. sudah jadi koleksi peribadi, razak ... hak cipta terpelihara ... hahaha

    ReplyDelete
  118. nothing to do with the 18 xxx lah, sal ... it's up to me to handle my own site. mmg niat asal to open it for only 1 day viewing ...

    ReplyDelete
  119. sorry if i've offended you in anyway. the video is nice honest...it makes us cheerful...at least to me....it was the thread...hei....as you said its your site....you can do as you wish maaa! I cuma tumpang lalu dan singgah jap...sorry yek klu komen i you tak suka.

    ReplyDelete
  120. wadduuuh ! .. saya cuma sempat buat beberapa post je .. tak puas hati nich !
    boleh re open tak Maz ?

    ReplyDelete
  121. hah...reopenlah maz!!!!...minus some of the replies yang heavy2...hehehehehe.

    ReplyDelete
  122. Last minute sblm solat jumaat. alah ada berseloroh....cuma I x biasa kot. pd org lain..x ada apa...maybe

    ReplyDelete
  123. Masa tu I tak kata apa....perhati n senyap aje. siapalah I nak nasihatkan org...smua dah besar n pandai...baru hari terkeluar apa yg I rasa itu pun ikn response to razak's Q

    ReplyDelete
  124. nilah Q razak...intended for Maz actuallly....i kan peramah...i tolong jawab/response...hehehe.

    jangan marah ya Maz...upload lah maz...banyak clues dalam tu tak sempat dan selidik dan kaji...pastu ada request i untuk razak sekali...rasanyalah *lagi suspence si Razak*

    ReplyDelete
  125. Takde lah g heavy2! Aiyoo ... tersilap tafsir ke! Isshhh ...

    ReplyDelete
  126. Maaf ya, kalau sblm solat jumaat, aisya ada tau. setahu aisya tiada yg heavy2. Mmg cara Abg MPA berbual mcm tu, tu pun da bnyk mellow.

    Cuma kata yg Lady Maz step-mother, me & kak yong carry sisters ... 'dirty ke'???

    ReplyDelete
  127. yup ... mmg cara mpa mcm tu pada org yg kenal rapat dgn dia ... can be even worse ...

    ReplyDelete
  128. things are RELATIVE dear Aisya...what is heavy to someone may not be heavy to others who are used to those ways of expressing themselves and hearing ways of talking...

    i'm just being honest with my characters as much as MPA did/does with his characters...remember last time i was advised not to be sensitive with peoples comments (biasalah kena hentam....a few people advised last time)....i was expecting this from you as well....not to be sensitive.

    ReplyDelete
  129. well sal ... this is the reason why i withdraw the thread after 1 day viewing .... as i said, nothing to do with the 18xxx sbb i believe whoever view my thread is adult enough. i took into consideration that someone is crying inside, eventhough i don't know the reason. i am trying to protect someone and i tak nak ada yg bergaduh laki bini disebabkan terlalu taksub sgt dgn video tu. and i don't like to think that someone is clueless sampai tak senang duduk thinking of the relationship between us sampai nak selidik and kaji .... and so i withdraw ...

    ReplyDelete
  130. laaa...jadi complicated pulak dah...oklah i faham klu you tak nak upload that video...no hard feelings mazintan....emmm...maaflah klu curiosity kita pasal hubung kait Maz, RATU dan MPA jadi isu pulak....

    pasal gaduh laki bini...emmm....tak apalah...lepas gaduh lagi bertambah mesra...tak puas gaduh masa muda kot.

    ReplyDelete
  131. alhamdulillah kalau dah bertambah mesra, hope tak gaduh lagi lepas ni. jagalah hati hubby tu, jangan sampai timbul fitnah nanti. wish that the marriage will be stronger and stronger each day, insyaallah.

    ReplyDelete
  132. insyaAllah...tapi bergaduh kan cam garam dalam gulai....sikit2 secukup rasa bolehlah...unless on special diet..hehehehe sakit tinggi darah (ke darah tinggi whateverlah!!!)...sedangkan lidah lagikan tergigit ...maz...takkan maz tak pernah gaduh kot? ni mesti cam angel!

    ReplyDelete
  133. maksudnya ..bukan utk level cam kita nie aisya , masih bawah usia hehee

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger