Home » , » Betul ke nama dia "jala sutra"?

Betul ke nama dia "jala sutra"?

Written By Cinta Menora on Thursday, October 20, 2011 | 10/20/2011 04:41:00 PM










Siapa boleh berikan info tentang batu ini ....? Terimakasih ...

Share this article :

47 comments:

  1. Pandang pertama, spt bayi atau janin dlm sarungnya ... seakan 'hidup' batunya. Itu milik Maz, ke?

    ReplyDelete
  2. a ahh aisya ... pelik kan? warna luarnya macam ada perada emas ... saya dapat di muar ...

    ReplyDelete
  3. Sungguh menarik! Maz nak buat apa dgn batu tu? hehehe ...

    ReplyDelete
  4. hehehe ... simpan aje, aisya ... paling2 pun boleh guna untuk baling kat org ... keras batu ni, mau berdarah gak kalau kena kepala .... huhu

    ReplyDelete
  5. hahahahahahaha ... GOOD idea, baling kat org yg tak ngerti bhs & buat kita makan hati! LOL!!!! *wink*

    ReplyDelete
  6. sapa yg buat aisya makan hati ..? jangan selalu makan hati, aisya ... cepat kena cancer nanti ... hidup kena ceria, walaupun hati menangis tiada siapa yg tahu ... huhu

    ReplyDelete
  7. Iiissshhh ... tak terkira ramainya! LOL!!! Ceria, ceria ... di dlm, hanya tuhan saja yg tahu! hehehe ...

    ReplyDelete
  8. bila dilihat lebih 'jauh' kelihatan seperti bayi di dalam kandungan....siapalah yang bertangungjawab nie...

    ReplyDelete
  9. This is very subjective......not an expert.....but hope this may help one to understand.

    Mustika adalah 100% alami dari alam. Boleh berasal dari tumbuhan, haiwan atau pun dari 4 anasir.

    Nak kata batu, bukan bererti yang mustika berasal dari batuan geologi dengan kandungan geological mineral, walaupun menunjukkan adanya proses pengkritalan dalam bentuknya sebuah mustika.

    Mustika ini tak dapat di ‘test’ kekerasannya dengan alat gemology kerana fakta pembentuk dan mineralnya berbeda.

    Ada juga yang dikatakan dari alam sebelah.....ni cerita lain pulak lah.

    ReplyDelete
  10. Ohh ... spt terjadinya 'fosil' cuma berbeda lah ... rasanya, proses mustika tu lebih kompleks, kan?

    ReplyDelete
  11. ditto ... that's what been told ... but no info whatsoever given ...

    ReplyDelete
  12. something like that.....Mustika memiliki energy, dan energy tersebut dapat dirasakan oleh semua orang. Itu yang membedakannya.Energy positive inilah yang kita manfaatkan dan dapat kita gunakan untuk menunjang aktivitas kehidupan kita sehari-hari.
    Setiap mustika memiliki manfaat yang berbeda-beda, & setiap orang juga membutuhkan mustika yang berbeda-beda pula.

    Energy mustika ni 100% natural. Bukan di isi atau semacamnya.
    Tidak ada pantang apa jua, dan dapat digunakan oleh siapapun dan dapat dibawa kemanapun.
    Hanya dengan cara perawatan dan pemanfaatan yang benar maka energy sebuah mustika dapat kita rasakan.

    Namun semua itu hanya syariat belaka, jangan lah kita terlalu mengandalkan suatu mustika kerana semua hak dan kuasa adalah milik Allah.

    ReplyDelete
  13. tu lah ... dah pesan lah ... can see see, don't hold hold, sit distant distant ... alahaiii anak omak ...

    ReplyDelete
  14. nak kata macam mana....nama Jala Sutra tu siapa yang bagi....pasal kalau dilihat kat internet ni pun banyak gambar yang berbeda.....ada yang asal dari biji buah pala juga yang dinama Mustika Jala Sutra.....ada juga mantra nama Aji Jala Sutra....hehe...don't ask me though....i tak tahuuuu

    ReplyDelete
  15. hehehe ... kalau tanya aisya, lagi tak tahu cuma apabila dikatakan 'sutera', terbayang pula sejenis mustika yg selembut 'sutera'! Do forgive my ignorance!

    ReplyDelete
  16. that i agree, ad ... kun fayakun ... all belongs to Allah, under His complete will and control ....

    ReplyDelete
  17. itu lah nama yg diberi masa saya dapat batu ni ... dah setahun dlm simpanan. cari2 barang, terjumpa batu ni ... ini yg cuba tanya2 kalau2 ada yg tahu info dan manfaatnya ...

    ReplyDelete
  18. hehehe ... entah, Maz. It juz flashes thru my mind! hehehe ...

    ReplyDelete
  19. saya membayangkan kain cindai dari syurga ... selembut sutera ... hehehe

    ReplyDelete
  20. hehehe ....

    ku tenun sehelai cindai,
    warnanya berjalur perak emas,
    kusalutkan pada mustika jala sutera
    maka lahirlah ilham madah kasihku ;-)

    ReplyDelete
  21. oh gitu kisahnya........nanti kita Pm kalau ada info.

    ReplyDelete
  22. itu batu alam, dude ... mungkin kategori mustika ... cuma saya tak pasti apa kandungan mineralnya ...

    ReplyDelete
  23. kain cindai dari syurga
    dibawa mari puteri rupawan
    biar ku simpan si jala sutera
    buat penghibur hati yang rawan ...

    ReplyDelete
  24. hehehe ... sekali-sekala, nak tunjuk talent jugak ...

    ReplyDelete
  25. Pandai lah korang..kain cindai dr syurga konon..aparah !

    ReplyDelete
  26. Btw aku rasa ini bukan batu jala sutera. Cuba korang tgk ni http://www.bejubel.com/24737/jual-beli-barang-antik-seni-kerajinan-batu-sakti-jala-sutra-murah-dan-diskon.html Juga blog ini http://gallerymustikabertuah.blogspot.com/2010/11/mustika-jala-sutra.html
    Tak tahu lah yg ko simpan ni tanah malaya punya version atau pun tk clear gambarnya.

    Kalau nak asma jala sutra nah aku bagi free aje :
    BISMILLAHI WABILLAHI WAFILLAHI WAMINALLAHI WAILALLAHI WA BILAHAULA WALAA QUWWATA ILLA BILLAHIL ‘ALIYYIL ‘ADZIM.

    ReplyDelete
  27. macam dikatakan banyak jenis pakai satu nama.....yang dimaharkan, tu pun belum pasti......orang bisnis katakan.....jual cerita....apa kurang dalam dunia keris dan sebagainya.

    ReplyDelete
  28. saja berpantun dan berkias ... pun tak boleh? tak habis2 jeleszzz ...

    ReplyDelete
  29. 101% agreed with you, ad ... lain tempat lain namanya ... waima apa nama dia sekali pun, batunya tetap sama ... takde bezanya dgn blog yg kedua ... so i take it as it is ... thanks ad for the pm ... insya'allah nanti dicuba ...

    ReplyDelete
  30. Ala ... Abg MPA, tu pun nak marah ke! hehehe ... lady Maz MEMANG pandai berkias dlm bhs ya ;-)

    ReplyDelete
  31. dia marah2 sayang tu ... biarkan aje, aisya ... don't let hurts find us :-D

    ReplyDelete
  32. pakai air rendaman aja...untuk masak asam pedas....mesti jadi punyerrr....hehe

    ReplyDelete
  33. kakakaka ... betul gak ye, banyak rupanya kegunaan batu ni ...

    ReplyDelete
  34. rezeki...waima apa jua....macam duit....pandai2 lah kita gunakan....hehe

    ReplyDelete
  35. insyaallah, ad ... akan sentiasa diingat nasihat itu :-P

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger