Home » , » Batu Kecubung @ Amethyst

Batu Kecubung @ Amethyst

Written By Cinta Menora on Monday, October 17, 2011 | 10/17/2011 03:30:00 PM

Kecubung atau Amethyst memiliki warna dasar ungu dan merupakan batu mineral “supercomposite” yang terdiri daripada “lamella” seperti belang yang berselang di antara bagian kanan dengan kiri. Struktur ini diakibatkan karena tekanan mekanikal dalam lapisan bumi selama berjuta tahun. Hasilnya, kecubung atau amethyst mempunyai corak seakan-akan cap jari (berbelang-belang). Selain itu, corak di dalam batu kecubung juga terjadi kerana hilangnya air (H2O) dalam mineralnya kerana tekanan dalam waktu yang sangat lama. Tapi ada juga kecubung yang tidak bercorak dan membentuk kristal bening. Ditinjau dari kekerasannya, kecubung mempunyai kekerasan 7 pada skala Mohs. Sehingga kecubung sering disebut sebagai Batu Mulia atau permata kelas II.

Antara koleksi kecubung yang ada dalam simpanan.
Batu berwarna merah dan hijau di bawah ini bukannya kecubung tau ...
















Share this article :

85 comments:

  1. bersumber dari-Nya juga, tn amir ... kita sekadar menzahirkan ...

    ReplyDelete
  2. Cantik2...sy selalu tgk pada jari org.yg paling saya suka kecubung air (yg mcm tuan punya) n kecubung purple yg matang (warna gelap)...mmg memukau.kata org,menjadi pemanis atas izin Allah.hehehe

    ReplyDelete
  3. Perkataan ni silap...Dia juga yg menzahirkan sebab haq dia...emak tiri gua ini sekadar beli @ org bagi dan dia ambik gambar aje..aparah !

    ReplyDelete
  4. Ini kalau gua kata batu dr Gunung Korbu amacam ? Ada bangkangan tak??? Brutal betul aku....jgn main2!

    ReplyDelete
  5. tuan amir,
    batu kecubung dikategorikan dlm batu2 sejuk, dikatakan memberi ketenangan pada si pemakai. amethyst pada dasarnya berwarna ungu, cuma mungkin di sini dipanggil dgn berbagai2 nama mengikut warna. kecubung air yg di dlm foto itu mempunyai bayangan terbalik, memang sering dicari. dan yg color purple, lagi tua warnanya, lagi mahal harganya ...

    ReplyDelete
  6. ohh silap kata, ya ... tapi kenapa hari ini mood anak tiriku tak baik?

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah aisya ... saya simpan buat koleksi ...

    ReplyDelete
  8. gunung korbu tu kat mana pulak? tak habis2 dgn kebrutalan dia ....

    ReplyDelete
  9. kecubung kalimantan should be very intense in color....but still a very nice collection.

    ReplyDelete
  10. indeed it is, ad ... thanks for sharing the thought ...

    ReplyDelete
  11. Mana boleh minta2..lainlah kalau pedagang ni nk bagi lu...gua rasa boleh..cuba pujuk..cuba pujuk !

    ReplyDelete
  12. saya tidak berminat ..memang tidak berminat dengan gambar ini tapi kalau yang betul2 memang berminat hehehe

    ReplyDelete
  13. Yang hitam tu cantik, spt ada bunga di dlmnya :-)

    ReplyDelete
  14. terimakasih tn jas ... yang tuan punya juga cantik2 belaka ....

    ReplyDelete
  15. itu kerana permainan cahaya, aisya ... diamond cuttingnya cukup sempurna ...

    ReplyDelete
  16. heheee bagus tu ... lagi ramai lagi meriah, boleh kita tukar2 pendapat ...

    ReplyDelete
  17. tak reti pun, cincin ada 2, satu beli murahan punya, satu orang bagi, bakal satu lagi, yang ni rasanya, kak nak bagi keh3..

    ReplyDelete
  18. alahaiiii ... bungkus tikar nampaknya nih ... hahaha

    ReplyDelete
  19. Bagilah satu kat bro ZulDG tu..tk baik tamak...kan ko dpt batu2 ni dr pasu @ kolam ikan ko wei !

    ReplyDelete
  20. adusss ... dari kolam ikan ke? kalau camtu, meh lah bro zulldg datang ke rumah, kita cari sama2 kat dlm kolam ikan ... hehehe

    ReplyDelete
  21. Wei bro Zul, lu ada seluar renang ke @ swimming trunk? Lu jgn buat style budak main terjun bogel aje..susah sis ni nanti!

    ReplyDelete
  22. keh3..hrrmmm..style budak terjun, gua pun tgh dok berpikir ni, x pe, gua bawak scuba set skali :)

    ReplyDelete
  23. Lu nak menyelam mencari batu ke atau nak tenguk celah-celah batu ? kakakakakakakaka

    ReplyDelete
  24. Gua tak leh nak jawab kat sini, gua PM lu bro kah3..

    ReplyDelete
  25. Cakap ajelah lu nak cari batu kecubung @ delima merah...kakakakakakakakakakakaka

    ReplyDelete
  26. aduiiiyaiii ... tok sah lah bawa scuba set ... cetek aje kolam tu ... hehehehe. ni nak cari kecubung air ke nak cari delima merah ..??

    ReplyDelete
  27. Bro Zul......pm nombor handphong mu...ada benda nk tanya!

    ReplyDelete
  28. apa kan daya.. nak ngecek, muka memang tak malu.. ada lagi ke sis?.. wahahahaha

    ReplyDelete
  29. boleh ... boleh bro zull ... tapi kena ajak bro mpa ... sebab dia sorang aje yg tahu nak cari kat celah2 batu tu ...

    ReplyDelete
  30. Sia2 lah gua ambik jurusan 'geology' dulu..siap boleh terbit minyak asli !

    ReplyDelete
  31. insya'allah wan ... kalau depa2 yg menyelam tu jumpa batu2 dlm kolam ikan, kita bagi kat wan satu, ye ....

    ReplyDelete
  32. saya dah semngat nak gi rhumah akak ni, bila boleh?

    ReplyDelete
  33. Malam ni boleh..kan malam Jumaat...sis ni pun dok sorg2 kat apartment (agak aku lah!)

    ReplyDelete
  34. Alahai bro..siapa suruh lu telan 'ubat kuat' skg..tunggu lah lepas makan malam !!!!

    ReplyDelete
  35. hahahaha ... bro zull, simpan sikit semangat tu ... takut nanti "kus semangat" pulak, nak2 bila tengok bro mpa dah sampai dulu ... dia pejam mata pun boleh sampai sini ...

    ReplyDelete
  36. itu yang kawan suka tuuuuu.. hahaha.. 2 singgit.. 2 singgittt

    ReplyDelete
  37. terpegun kita tengok koleksi mazintan...kita pun buat koleksi tapi yang murah aje macam amethyst, citrine, aquamarine, ametrine, rose quartz, garnet, ruby dll. kita suka sangat benda permata ni, boleh khayal/leka menikmati kecantikannya.

    ReplyDelete
  38. betul tu mecenning ... memang boleh khayal main batu permata ni, tak sedar wallet makin nipis. koleksi yg kamu ada itu pun bukannya murah, semuanya ada harganya esp. ruby, garnet n amethyst. bagi lah tengok koleksinya tuuuu ...

    ReplyDelete
  39. Boleh, insyaAllah, bagi kita masa ya...koleksi kita dalam aksesori wanita e.g. gelang, cincin etc. Maz, boleh tanya tak? apasal Tuan Megat panggil maz emak tiri? citer ckit...klu rahsia pm aje. hehehehe

    ReplyDelete
  40. sebab tuan megat tu ' anak tiri ' sepupu Maz agaknya ..xixixiii

    ReplyDelete
  41. Barangkali Tuan Megat sendiri bisa memberikan pencerahannya!

    ReplyDelete
  42. sebab dia perasan dia muda ... lagi pun anak tiri kan boleh share satu rumah dgn mak tiri, advantage itu yg dia nak agaknya ... hehehe

    ReplyDelete
  43. tak lah lama, 10 tahun ada kot ... tapi masa tu dia belum lah lagi jadi anak tiri saya ... hehehe. laaa mecenning asyik tanya pasal tn megat aje ni, citer pasal dia tak best lah, lagi best citer pasal batu2 ni ..:-)

    ReplyDelete
  44. hahahahahahahaha...terima kasih kerana menyedarkan saya!
    (10 tahun lama to maz, many things could have happened during that period!)

    ReplyDelete
  45. ye lah ... drp takde apa, terus dpt title mak tiri ... teruk sangat ke saya ni? kakakakaka

    ReplyDelete
  46. at least dapat juga title nya Maz hehee .. cuma kalau usia tuan Megat sekitar 50 an , umur mak tirinya ??

    ReplyDelete
  47. laaa razak ... zaman sekarang, mak2 tiri ramai yg muda2 ... yg lebih muda drp anak tiri pun ramai gak ... hehehe
    (ini kes terperasan muda sangat lah nie ....)

    ReplyDelete
  48. nie dah kira ' episod ' memujuk hati sendiri Hahahaa
    Contohnya si Nenek Kebaya kan ?

    ReplyDelete
  49. Yg paling saya suka dlm gambar nie .. back ground nya !
    batu diletak atas kayu ..

    ReplyDelete
  50. itu pokok hiasan, org bagi raya gifts, kita ambik aje lah, letak kat ofis (bukan rasuah ek ... huhu) ... tapi yg mencantikkan lagi sebab kecubung jenis ini biasannya terbalik, bila tengok bayangan dlm tu ... upside down!!

    ReplyDelete
  51. sakti apa .. sekejap jadi Nenek Kebaya ( muda & cantik ) ..
    sekejap jadi .....

    ReplyDelete
  52. Ooh .. itu yer .. hanya si Jauhari yg lebih mengenal ..

    ReplyDelete
  53. Kwn ni kahwin gan bapak kita walaupun kita dh ckp kat dia yg dia dah tua. Bapak nak juga..Kita tak kisah..mana tau..!

    ReplyDelete
  54. Berani ko ckp citer pasal aku tak best......siap ko..bila bapak aku tk de kat rumah aku pelangkong ko gan kuali kat belakang rumah...kalau tidak pun lesung tu aku balu muker lu!

    ReplyDelete
  55. Mak tiri dah 60 tapi awet muda..dia pakai susuk sana sini...bertimbun2 susuk kat ahem ahem dia tu sebab tu nampak segar bugar......kalau bro tk caya cuba bubuh magnet..sure melekat terus kat situ!!!!

    ReplyDelete
  56. weiiiii brutal betul anak tiri ku ini ... siap ko, nanti kita bubuh racun dlm makanan, baru tahu ....

    ReplyDelete
  57. emmmm...kita tak biasa gaya cakap cam ni...ngeri wei!!!!

    ReplyDelete
  58. Wei sis...this is only the tip of the iceberg.....kakakakakakaka dun worry I am harmless :)

    ReplyDelete
  59. maz....how to handle anak tiri you ni.....advice please

    ReplyDelete
  60. May I intrude....senang aje. Masak sedap makanan favourite dia..bila dia tidur jangan kacau....yg lain senang aje!

    ReplyDelete
  61. alamak......hobby kita kacau orang tidur! tak compatiblelah!

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger