Home » » Rindu Dendam

Rindu Dendam

Written By Cinta Menora on Thursday, January 19, 2012 | 1/19/2012 05:53:00 PM


Duhai malam yang sering ku tunggu
mengapa hadirmu tidak seriang dulu
ke mana perginya dia yang sering menyapa resahku
tidakkah dia tahu bahwa aku sering merindu ..?

Duhai malam yang hadirnya sering ku nanti
ingin ku tatap wajahnya sepuas hati
biar renungan ku menembusi jiwanya yang suci
biar menyala dalam marak api yang membakar diri ...

Sungguh aku tewas dalam rindu yang tidak terperi
malu ku pada siang, ku sembunyi dalam bayang ku sendiri
mahu ku teriak biar halilintar membelah bumi
mahu ku tangis biar hujan serata negeri ...
biar seisi alam tahu betapa aku cukup tersiksa
dalam asyik rindu dendam yang kian membara
biar semua mengerti apa yang tersirat di dalam hati
agar malam sentiasa membawanya menemani ku di sini ...

Duhai malam yang kini semakin sepi
betapa aku rindukan belaiannya hingga terlena dibuai mimpi
betapa aku rindukan bicaranya yang mendamaikan jiwa nurani
betapa aku rindukan gurau sendanya yang sering mengusik hati ...

Dan kini dia tiada lagi ...
malam-malam ku semakin sunyi tanpa dia di sisi
langit berhenti berdoa, awan berhenti berharap, entah bila dia akan kembali
meninggalkan aku teraba-raba mencari penghujung jalan cerita ini ...

Aku masih di sini dalam penantian yang tidak pernah padam
tetap berharap hadirnya dia bersama malam agar rindu ku hilang .....

MIB090112
Share this article :

138 comments:

  1. wah..wah...syahdunya....terlentok-lentok i membacanya....dah memang gaya i semulajadi kepala suka melentok....hehehehehehe...ni sajak untuk i ke? hehehehehe....tapikan sajak ni seperti apa yang aku rasa.....kita serupa kot maz? huhuhu

    ReplyDelete
  2. SubhanAllah .... :))

    duhai malam yang menyapa
    hadirkan aku di pelamin rindunya
    agar aku menjadi pengantin kasihnya
    bersatu dalam senafas cumbuan damba
    menggegarkan langit, membelah bumi!

    hehehe

    ReplyDelete
  3. lah....potong steam lah aisya ni....tapikan....jawapan aisya setanding syahdunya.

    ReplyDelete
  4. hehehe ... bila ilham berpalu, lahirlah bait gubahan kalbu, Daengku Syg*wink*

    duhai kasih yang kupuja
    jangan rimbakan aku dalam mendamba,
    jangan biarkan aku tenggelam lautan rindu
    hingga aku menjadi mangsa cakaran cintamu

    duhai pujanggaku, Lady Maz
    jangan berpaling daripada panahku,
    sahutlah aku dalam nafas keluhanmu
    kan kuabadikanmu dalam memori hatiku :))

    hehehehe ....

    ReplyDelete
  5. emmm...kita tak pandai bersajaklah....tapikan...hati kita berbunga-bunga (berbaur syahdu) pulak bila baca sajak tu...macam ditujukan untuk kita aje.!!!! perasaaaan pulak!!!! huhuhu

    ReplyDelete
  6. iye ke, sal ..? macam ku pernah dengar perkataan tu ... hehehe

    ReplyDelete
  7. ZZZZzzzzzzzzzzzzzz....ekekekek...
    DUHAI MALAM???
    ~ku susuri malam ini..
    yang tidak berbintang sunyi sepi..
    juga rembulan yang menghilang...
    dalam kelam ku sendiri...
    + mamai nk tdoq plak
    ngeeeeeeeeee c(:

    ReplyDelete
  8. duhai aisya ku sayang,
    ku hadirkan buatmu satu mentera ciptaan
    dari angan pengantin kasihku
    seiya, sekata, sehati, sejiwa, senada, serasa, senafas, serahsia
    bila bunyi bersatu ... kau kan jadi milik ku ....

    ReplyDelete
  9. duhai malam yg melenakan insan
    sudah nyenyakkah tidur mu, adik ana ku sayang?
    selamat beradu wahai puteri bunian ....

    ReplyDelete
  10. duhai malam yang pnuh kekerasan..
    kilat sabung mnyabung dturuti petir berdentum...
    dmnakah lena mataku...ketakutan seorang diri wahai ibu tiriku
    ekekekekek

    ReplyDelete
  11. kembang setaman bunga2 di hatimu itu, sal ku sayang ... **wink wink**

    ReplyDelete
  12. ouch!!!!!...seram pulak jadinya..hehehehe....moga apa yang dihajatkan tercapai wahai maz, aisya....kita tak mampu melangkau dari apa yang kita lihat pada zahirnya...huhuhu.

    ReplyDelete
  13. aduhhh anak tiriku cyg ...
    kilat sabung menyabung petanda amarah ku datang
    telah ku suruh cuci mangkuk dan pinggan
    tapi anak tiriku lena diulit intan ...

    ReplyDelete
  14. hehehe ....

    Bila bunyi menjadi satu, maka hadirlah aku dalam firasat kalbumu
    bertemu dalam nada mimpi yang berkias,
    mengilhamkan rahsia di sebalik nyata
    aku adalah aku, kau adalah kau
    maka bila bunyi menjadi satu
    antara kau dan aku
    tiadalah beza :))

    ReplyDelete
  15. pada zahirnya indah ceria ... pada batinnya menangis hiba ...

    ReplyDelete
  16. LOL!!! Daengku Syg, madah tu tersirat dengan bahasa kiasan :))

    ReplyDelete
  17. engkau adalah aku dan aku adalah engkau
    tetapi engkau bukan aku dan aku bukan engkau
    tiada bezanya tetapi tiada juga samanya
    kembalikan rahsiaku pada yang haq menerimanya ...

    ReplyDelete
  18. sungguh kejam wahai ibu tiriku...
    namun masih kau pnggil syg...
    sudah ku cuci ksmua itu..
    kekejaman ibu tiriku msih terbayang...
    (mana duhai malam ni..daha hilang??)
    ngeeeeeeeee...
    ibu iri hanya cinta..kepada ayahku saja..
    swaktu ayah di smpingku..ku di puja dan dimanja..
    tapi bila ayah pergi..ku disiksa dan di caci..
    bagai anak tak berbakti...tiada kau hirau ku lagi..
    aduhai ibu tiriku..kasihanilah padaku..
    sbgai anakmu sendiri...agar dapat ku berbakti..
    T_T pe sal touching lak ni...
    rosak bahasa manusia..puteri bunian beredar dlu la...ekekekek

    ReplyDelete
  19. hehehehehe...faham2, kita mula nak faham....(tak faham pun buat2 faham ajelah ye!!!! hehehehehe)....you two are compatible indeed!

    ReplyDelete
  20. alamak ...

    gendang berpalu membelah langit
    petir menyambar pencuri rahsia,
    ingin kukembalikan rahsia pada berhaq
    sayangnya aku sendiri dalam belenggu ... *wink wink*

    ReplyDelete
  21. wah ini sudah bagus...dah ada anak tiri perempuan pulak...hehehehehe....maz, apasal dera dia....syian dia....tak apa nanti ngadu kat abang tiri yang sorang tu.

    ReplyDelete
  22. skrg bru smua jelas apabila puteri bunian muncul dan buat pngakuan yg saya adalah anak tiri barunya (brp ramai da dia kawen..ngeh3)
    dlu hbgan ni di sorok krna tkut org x pcaya yg aunty maz ada anak tiri 'bunian' ngeeeeee

    ReplyDelete
  23. Hhhmmm .... pernah kudengar dialog ni, tetapi di mana ya??? *recalling mode*

    ReplyDelete
  24. ibu tiri mu bersultan di mata beraja di hati
    di hadapan ayahmu harus ku belai2
    tapi di belakang semuanya melayang2
    silakan puteri bunian ku beredar dulu
    esok banyak lagi kerja untukmu menunggu ... huhuhu

    ReplyDelete
  25. leraikan belenggu itu, duhai aisya ku syg
    jangan nanti di langit tak tergantung, di bumi tak terjejak ...
    moga tabah dan redha dengan kehendakNya ...
    ku doakan yang terbaik buat dirimu sentiasa ...

    ReplyDelete
  26. besok cuti...yehaaaaa...
    mlm ni mo on9 puas2...
    lpas tu bertapa dlm gua n msuk hutan plak...
    nak beredar ke teratak anaknda la bonda tiriku...
    rumahku bgai pnyapu yg tiada lidi...mo kmas2 plak....daaaaaaa
    ngeeeee

    ReplyDelete
  27. sapa lagi yg saya nak dera? dia sorang saja anak tiri perempuanku yg ada ... hehehehe

    ReplyDelete
  28. errrrrkkk....boleh x tukar status anak tri kpd anak emas..
    ngeeeeeeee :P

    ReplyDelete
  29. bagus juga ada anak tiri bunian ... pulang ke rumah, semua sudah siap terhidang ... ekekekek

    ReplyDelete
  30. ahah....rasa kat abang MPA's site lah... betul tak?

    ReplyDelete
  31. iya lah my angel aisya ... di mana ya ... **buat2 tak tahu** hehehe

    ReplyDelete
  32. iyelah anak tiriku, teratakmu berserabut dah lama tak kena trim ... hehehe
    pi lah kemas dulu, dah habis tu kemaskan pulak teratak bonda tirimu ini, ye ....

    ReplyDelete
  33. anak emas takde, warga emas ada .... :-) tak pun anak ikan ... hehehe

    ReplyDelete
  34. dia pi check thread pasal anak tiri kena dera dgn ibu tiri ... kakaka

    ReplyDelete
  35. anak tiri,...minta bonda tiri belikan magic wand....settled babe!

    ReplyDelete
  36. anak tiri dah ada kuasa tu..so no need magic wand..
    puteri bunian boleh sorok bonda tiri klau dia terlalu mnyiksa dri ini
    ngeeeeeee :P
    da mcm ugutan...ekekekek

    ReplyDelete
  37. ibu tiri dah hilang dah...bersembunyi kot anak tiri.

    ReplyDelete
  38. kalau bonda tiri yg kena belikan magic wand tu, baik bonda tiri aje yg guna sendiri ... huhu

    ReplyDelete
  39. bukan hilang, nak cari magic wand ... ada yg jadi sesumpah mlm ni ...

    ReplyDelete
  40. gelak anakanda ye ... takpe, mlm ni bonda pun seronok ... mlm jumahat. anakanda pigi tido dulu, ok ....

    ReplyDelete
  41. maz, sesumpah tu binatang mana satu? tak surelah!

    ReplyDelete
  42. ehem2.....patutnya, kena baik gan anak tiri...maz ni tak pandailah!

    ReplyDelete
  43. hak3...ada2 je....
    ok la smua...adik titow dlu..mama da bising soh msuk titow..
    nite unty maz....nite mecenning...nite smua....daaaaaaaaa
    Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz...(Krohh..krohhh..krohh)
    (^_________^)

    ReplyDelete
  44. sesumpah tu ... biawak yg berlari2 keliling padang selepas kena sumpah seranah ...:-)

    ReplyDelete
  45. goodnite anakanda ku yg manis rupawan ... esok tukar baju, pakai macam baju cinderella, ye ....

    ReplyDelete
  46. good nite lovey....sleep tight..dont any bugs get near you..hehehehe

    ReplyDelete
  47. sal dear ... cer tanya hj google ... sure dia boleh provide gambarnya sekali ... jangan malam ni sal pulak yg bertukar warna ye ... hehehe
    ok lah ... good nite semua ... good nite world ... may tomorrow be a better day for me and for all of you here ...
    pssst ... razak mana ye ..? dia dah bertukar jadi sesumpah pulak ke?

    ReplyDelete
  48. lah...tak puas main lagi lah....tunggu satl lagi laaah!!!

    ReplyDelete
  49. malam nie dah sure jadi sesumpah ..hahaa
    dok sibuk merangkak ke sana sini .. heu..heu..

    ReplyDelete
  50. nice sajak maz.. melakar rindu dendam..
    bait2 yang dihasilkan di ruang comment ni pun bagus..
    suka Yong membacanya.. :)

    ReplyDelete
  51. txs yong dear ... bila terasa nak menulis dan melakar rasa hati yg tersirat dan tersurat, saya terus menulis tapi bila datang malas ... hehehe memang malas betul ... unlike sis aisya yg sentiasa dtg ilhamnya ....

    ReplyDelete
  52. ini sesumpah yang bertukar kulit ... bukannya bertukar warna ... hahahaha

    ReplyDelete
  53. maz...i've copied the poem and put some designs around it. later, will ask my clerk to print and laminate for me...plan to hang it in my office...emmm, it is to remind me of you and .........??.....'i love you like a love song baby'.

    ReplyDelete
  54. wahhh intan ... was this the one u mentioned earlier? u rock, girl ..!!

    ReplyDelete
  55. weiiii hak cipta terpelihara ... hahaha ... tapi takpe, sal punya pasal ... saya izinkan lah. gantung banyak2 ek ... bila dah gantung tu, ambik gambar tau, pastu post kat thread ... dan jangan lupa letak sekali nama penulisnya .. "maz intan" ... the poem is meant for all my beloved friends here, including u, dear ...

    ReplyDelete
  56. huhu my queen ... don't be naughty over here, ok ....

    ReplyDelete
  57. apa2 lah...perasan habis! heheheh...actually, it reminds me more of the other person......heheheh

    ReplyDelete
  58. uikkk! awat the other person lak? wa yg perah otak, org lain lak yg lu ingat ... aparahhh

    ReplyDelete
  59. hahahahahahaha......you know me! d way you've said it, with 'wa and lu', reminds me even more of the other....hahahahahahaha...maz mana you?...malam ni kita rewang hingga pagi nak? tahajjud sekali! amacam!

    ReplyDelete
  60. tak blh lah ... me waiting to fetch my son. just came back from a dinner date with my best friend. got a lot of things to catch up ... u better get a good sleep ...

    ReplyDelete
  61. tak leh nie Maz ... Maz kenakan pada Sal sikit royalty , atas titik peluh otak Maz ..hehee

    ReplyDelete
  62. Ini ke lagu nya Sal ... yg di hujungnya ada " Twitt ..Twitt ...Twitt..Twitt ... Twit.. " ??

    ReplyDelete
  63. tak acie razak ni....jadi batu api lah pulok! hehehe...kita nak lekat kat dinding pun dah cukup bagus...eikeklah!!!

    ReplyDelete
  64. a ahh betul lah razak ... awat saya tak terfikir ye ... bukan senang nak dapat perahan otak esp. dari org yg dah otai ni ... sal, every words count ..!!

    ReplyDelete
  65. Like that song actually ..melodinya cun ..
    cuma musicnya buat spoil la masa kat korus .. cam bunyi alat music rosak jer :(

    ReplyDelete
  66. alaaaah!!! kedekutnya....tak nak buat saham akhirat ke?...amal kebajikan....huhuhu

    maz....dah perasan otai ke??? ingat muda trangtangtang...at least in your heart! hehehehehehe..can we gauge someone's age by one's voice? nak dengar lah suara maz!!!! call ek2.

    ReplyDelete
  67. sal pun suka....pas tu....almost every morning dengar kat radio on the way to the office.....setiap kali teringat maz and the other.....hehehehehehe....yang chorus memang mula2 cam spoil aje...but now, i can take it. the song cheers me up

    ReplyDelete
  68. hahaa teringat Maz juga ya ..adoiih
    saya paling ceria bila bunyi twiitt 5X tu .. donno why :))

    ReplyDelete
  69. rasa lucu dan menghiburkan ye Razak? bukan bunyinya pheat 5x ke? ke Yong yg silap dengar.. :))

    ReplyDelete
  70. ala Maz.. mintak je Daeng (daeng ke sal) belanja gi SPA.. hehee...

    ReplyDelete
  71. yong betul ... dia sebut keep repeating peat 5x ...

    ReplyDelete
  72. kita pun silap count, yong ... peat 6x ... hahahaha

    ReplyDelete
  73. ' pheat ' ke ' twiitt ' .. entah le ..
    nanti nanti dengar balik lagu tu :)

    ReplyDelete
  74. eh .. saya pun kira 5X la .. hehee
    coz setiap kali lagu tu berkumandang mesti saya ulang yg 5X tu ..
    lirik yg lain-lain bo layan ..

    ReplyDelete
  75. lagu tu ada di blog intan ... rasanya tadi mcm nampak ... di blog video dia ...

    ReplyDelete
  76. hehee ..liriknya begini rupanya Yong .." Repeat ..peat ..peat ..peat .. peat..peat .. "
    jadi " peat " nya memang 5 X .. hehehee

    ReplyDelete
  77. boleh aje...but then... what is SPA???? i takut maz aje yang tak sudi...huhuhu

    ReplyDelete
  78. ini bukan kedekut cik adik ooiii ... duit royalti yg dibayar itu nanti akan saya laburkan utk saham akhirat ... bayar haa, jangan tak bayar ...

    ReplyDelete
  79. weiii razak, yong n ratu .... awat chek gaduh2 pasai lagu tu, haa? 5x ka 6x ka ... tak kesahlah ... asai seronok hangpa semua, kira ok lah noooo ....

    ReplyDelete
  80. emmmmm....kalau gitu maz, just tell me your price...(cam banyak duit aje aku ni!).....now on second thought, tak jadilah maz....ingat nak gantung dalam dada@hati ajelah....hehehehehehe...tak payah bayar royalty.....melepas awak...tulah jual mahal sangat!!!!!

    ReplyDelete
  81. apa2 pun ... brat pit masih cinta hati saya ... kekasih awal dan akhir .... heu heuuuu

    ReplyDelete
  82. SPA as in Massage Centre yek!....ok2...apasal aku slow hari ni.

    ReplyDelete
  83. not me...mine is Tom Sellect...dulu lah suka tengok (now is he is old already)....currently, Richard Gere...suka tengok tapi tak cintalah!!!!!!

    ReplyDelete
  84. my price is sebuah madrasah. no hal kalau tak jadi print ... selamat karya saya ... hehehe

    ReplyDelete
  85. razak, yg twiitt tu bunyi burung pipit ... kakakaka

    ReplyDelete
  86. madrasah! apasal tak minta mesjid terus!...sekarang ni...tak ada daya i lagi maz! huhuhuhu....in future, maybe...kalau hubby i millionaire..hehehehehe

    ReplyDelete
  87. maz, bila dah baca berkali2, ada satu soalan untuk you......you harap dia hadir belah malam aje ke? siang-siang tak ada yek i.e tak berkehendak?

    ReplyDelete
  88. tu la pasal ... main dengar lagu tapi tak ambik berat lirik lagunya ..

    ReplyDelete
  89. apa-apa pun memang syok bila sampai part twit 5 X tu ... :)

    ReplyDelete
  90. Yong asyik tergelak je baca pasal lagu ni.. udah2 le tu Razak.. hahaa..

    ReplyDelete
  91. ok udah dulu pasal lagunya ... tukar topik pada penyanyinya k ?
    singer nya pun cun jugak kan ? org mana ?.. anak siapa ?.. dah berpunya ? hehee

    ReplyDelete
  92. razak...you tak ada peluang....justin dah book dah!!

    ReplyDelete
  93. justin mana lagi...anak kepada biever lah (ejaan betul ke?)

    ReplyDelete
  94. hehee.. itu dah macam lirik lagu Adam "siapa nama" je Razak.. :)

    ReplyDelete
  95. sebab masjid sekarang dah jadi bangunan utk bermegah2 ... unlike madrasah atau pondok2 mengaji, walaupun kecil, buruk ... tetapi sarat dgn hati2 yg ikhlas yg mengharapkan keredhaanNya ...

    ReplyDelete
  96. dia datang bersama malam ... so dia kena datang belah malam saja ... siang, org kerja ... nak buat apa? huhu

    ReplyDelete
  97. yong dan razak tak habis2 dengan lagu twiit2 dan peat2 ... jangan malam ni korang menggigau bertwiit dan berpeat, sudah ... hahahaha

    ReplyDelete
  98. setuju....bagus juga idea you tu maz...kalau ada rezeki, boleh jadi saham untuk akhirat.....you ada gaya orang sufi lah maz...hehehehe

    ReplyDelete
  99. kalau tadi maz seorang lelaki....madrasah boleh jadi simbol sebuah perkahwinan@rumahtangga...hehehehehe

    ReplyDelete
  100. hahahahahahahahaha.....gelihati!!!!! cam kena geletek

    ReplyDelete
  101. malangnya keduniaan masih bersarang dlm hati saya, sal ... tak layak saya sampai ke situ ...

    ReplyDelete
  102. malangnya juga di sini, perkahwinan dianggap sbg mendirikan masjid, bknnya mendirikan madrasah ... sbb itu juga terlalu byk perkahwinan yg gagal kerana berpegang pd kebendaan ...

    ReplyDelete
  103. My Abg MPA - sufi???? No lah, my kanda MK ada tokoh! hehehe *wink*

    ReplyDelete
  104. apa pulak!!!...abang Megat rasa memang ada lah sket arah2 Sufi tu!...rasanyalah...tak tahulah kalau telahan i silap. Kan seronok klu dia boleh join kita weekend, kan....lagi meriah!!!

    ReplyDelete
  105. aisya, kanda MK you kita tak kenal lah! ada gaya2 MPA ke?

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger