Home » » Aku Aishah ...

Aku Aishah ...

Written By Cinta Menora on Friday, January 20, 2012 | 1/20/2012 03:29:00 PM


Siapakah dia yang menjelma di hadapanku
pakaian putih berkibaran persis dewi dari kayangan
kecil molek, lemah-lembut, tertib wataknya
langkah gemalai seolah kaki tidak jejak ke bumi
di tangan tergenggam sebatang tongkat kayu bersalut perak di hulu
"siapa kau?" tanyaku sambil merenung tepat ke wajahnya
seperti pernah aku lihat raut wajah itu
soalanku tidak berjawab malah dia semakin mendekat
tidak ku undur walau selangkah
tidak juga ada sebarang ketakutan
dihulurkan tongkat di tangannya kepadaku
aku melihat sekilas lalu dan terus merenung tepat ke wajahnya
"siapa kau?" tanyaku lagi, kali ini agak keras
"ini pusaka kamu", katanya sambil menghulurkan lagi tongkat tersebut
aku menggelengkan kepala sambil berkata, "bukan milik aku"
"ambil", katanya lagi
"tidak, bukan milik aku ..."
wajahnya ku renung semakin tajam
tidak ku endahkan langsung hulurannya itu
"SIAPA KAU...?" makin keras suaraku
sambil berpaling dia menjawab ..."AKU AISHAH ..."
lantas terus menghilang dari pandangan ....

Share this article :

58 comments:

  1. tafsirannya..'tongkat yang dihulur itu menandakan akak sudah tua', orang tua kan slalu pakai tongkat keh3..

    ReplyDelete
  2. malam itu dia menjelma
    melutut tanpa berwajah,
    tiada pula rasa resah
    mencengkam hati tika bertemu ...

    bicara dalam bahasa hati
    bertalu-talu aku bertanya
    dia terus merayu kepadaku,
    "Jadilah tuan kpd sy..."!

    aku enggan menerima
    takut mula menghimpit rasa
    bukan kerana aku tidak mahu
    belum bersedia memikul beban baru ...

    dengan lembut aku bertegas
    aku bukan tuan yang dicari
    dia terus merayu dalam sendu
    "Jadilah tuan kpd sy ..."

    dia hanya pergi apabila
    aku janji akan menerima
    apabila aku sudah bersedia
    menerima anugerah yang
    tidak aku pasti ... itu pun jika
    Allah meredhainya ...

    wanita berpakaian putih,
    tiada wajah hanya sinaran putih
    terus ghaib sambil berbisik
    "Hanya KAU, Tuan yang aku nanti..."

    ReplyDelete
  3. hehee.. mimpi "AISHAH" tadi ye.. tu lah Yong dah kata, jangan tidur petang2 hari.. hehee..

    ReplyDelete
  4. waaaaa ... brutalnya bro ... kok tua begitu sekali ...!! huwaaaa

    ReplyDelete
  5. mimpi tu last thursday, yong ... saya terus cari aisya ... she looks like her ...

    ReplyDelete
  6. My sixth sense tells me so ... bcoz I hv this kind of 'attachment & affection' which I can't explain 2wards u & Razak, too. Very deep, close but can't be explained ...

    ReplyDelete
  7. oh ye ke Maz.. wajahnya pun macam Aisya ya? Nama pun sama..
    mainan tidur je tak.. mimpi ni ada 2 jenis.. satu dari malaikat dan satu lagi
    dari jin or syaitan... hehee.. seram pulak rasanya.. dah naik bulu roma ni Maz..:))

    ReplyDelete
  8. siapa pulak tu Maz? macam ada misteri jer ni.. huhuuu... takutttt...

    ReplyDelete
  9. jgn main2 gan aisya...ada aura mistik tau....kan aisya kan!!!

    ReplyDelete
  10. over times, am sure u can get a clearer picture of all this unexplained things, my dear aisya ... i am sure of that. i guess, it's related to one another. my dream n yours, similar personality, similar costume ... the only thing is that she didn't show her face to u ... just a flash of light ... huhu. and where is this dragon ... tak kan suka sangat jadi sesumpah?

    ReplyDelete
  11. iye yong ... rupa mcm aisya ... sbb tu saya rasa mcm pernah nampak aje wajahnya ... petite, sama mcm aisya juga ... dan bila dia kata, "aku aishah" ... saya tergamam, terus teringatkan aisya di mp ... maybe mainan syaitan, yong ... tapi saya lagi terkejut bila aisya juga mimpi yg sama seblmnya ...

    ReplyDelete
  12. huhuuu... lagi lah tak faham ni Maz.. Yong tumpang baca dan cuba faham je lah..
    macam ada cerita di belakang tabir je ni.. hanya Maz dan Aisya saja yang mengerti.. :)

    ReplyDelete
  13. ayooo..bikin seram lah pulak...dahlah aku duduk sorang2 kat luar bilik ni!!

    ReplyDelete
  14. hehee.. baca ayatul kursi dan 3 Qul cepattt.. hahaa..

    ReplyDelete
  15. kami pun tak mengerti ni, yong ... apa yg tersirat dan tersurat ... sukar nak ditafsirkan ...

    ReplyDelete
  16. Yong tidur dulu lah.. dah jeling2 tu.. hehee..
    Esok Yong baca apa kisahnya ye..
    Maz, minta petunjuk dari Allah.. solat istikharah.. :)
    Good night Maz and Daeng.. Sweet dreams pulak lah malam ni ye.. :))

    ReplyDelete
  17. pi masuk dlm bilik, cepat .... sebelum ada suara mengilai kat belakang tu .... hehehehehehehe

    ReplyDelete
  18. hiiiiii hiiiiiii hiiiiiiiiiiiiii.... hahahaaa... baik2 lari tu.. terlanggar pintu pulak kang...

    ReplyDelete
  19. you all ni main2 ke betul2...aisya, try to read my mind now! i nak test ni.

    ReplyDelete
  20. tadi stop sat...gi pakai bedak sejuk....hehehehe...

    ReplyDelete
  21. sejak dia jadi sesumpah, dia sering merangkak2 ... heuuu

    ReplyDelete
  22. hahahahaha.....apasal razak suka jadi sesumpah! jadi lah rama2

    ReplyDelete
  23. bukan apa....bila hubby tengok, tak minat...heheheh..boleh concentrate

    ReplyDelete
  24. Oh...ternyata Maz juga pintar menulis puisi ya..
    Sama seperti teman kita Aisya :)
    Nice....

    ReplyDelete
  25. wah cerita2 org2 sakti persis dari kahyangan......

    ReplyDelete
  26. dulu dia mmg sering menulis puisi, indah ... ada nama penanya ... tapi skrg sudah jarang dia mahu menulis ... ilhamnya sudah hilang mungkin ... hik3x

    ReplyDelete
  27. Ilham selalu akan datang disaat bahagia atau sedih..
    Berarti Maz sedang normal normal aja :))

    ReplyDelete
  28. ilham saya semakin kurang, irma ... gak seperti aisya yg ilhamnya datang mencurah2 ... hehe

    ReplyDelete
  29. i like, irma ... statement kamu bagus sekali ... ya, saya sudah kembali normal ... hehehe

    ReplyDelete
  30. kalau gitu...you dont need him/her anymore...is that right maz?

    ReplyDelete
  31. aduss tuan ... ini cuma khayalan mimpi dari org2 yg sering berkhayal mungkin ... hehehe

    ReplyDelete
  32. my ratu, it's all over ... just some memories to cherish ...

    ReplyDelete
  33. jawapan kat tangan you maz!!!!..i tak tahu...kalau you nak share, PM lah i....kecil tapak tangan, taman rumah saya tadahkan, hehehehhe!!!

    ReplyDelete
  34. wan hanya mampu memerhati sambil mengira duit lam tabungan.. cukup ke belum.. hihihi

    ReplyDelete
  35. mengapa mengira duit dlm tabungan, wan ..? hendak meminang si dewi kayangan kah?

    ReplyDelete
  36. Ohhh.. mau menternak pelangi secara domestik je sis.. heee

    ReplyDelete
  37. ishh kenalah pinang lady in white dulu ... barulah dapat permatanya ... heuheuuuu

    ReplyDelete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger