Home » , , » Melaka - Dahulu Kala

Melaka - Dahulu Kala

Written By Cinta Menora on Wednesday, January 6, 2010 | 1/06/2010 05:50:00 PM

Gambar-gambar nostalgia Negeri Melaka yang ada dlm simpanan ...
- Dari Blog Multiply (Jan 6, 2010 6:50 pm)

A' Famosa
Bukit St. John
Bandar Melaka dari tebing Sg Melaka
Kg di Serkam
Sampan kotak yang diguna nelayan
Kg Parit Melana
Sebuah masjid di Melaka
Penanaman padi cara tradisional

Share this article :

64 comments:

  1. bata merah sebelah kanan kat tebing tu adalah bata asal pelabuhan. sayang sayang...

    ReplyDelete
  2. kalau tak silap kita, di sebelah kanan bkt st john adalah tapak asal istana melaka ... skrg didirikan replika istana dan dijadikan muzium budaya. replika istana itulah yg digunakan dlm pembikinan filem puteri gunung ledang.

    ReplyDelete
  3. persekitaran lokasi gambar tu adalah kawasan istana melaka... kalau ikutkan sejarah kawasan istana melaka terlalu besar....

    ReplyDelete
  4. kalau mengikutkan peta lama... lokasi yang terdapatnya DATARAN PAHLAWAN hingga ke PULAU MELAKA sekarang adalah sebenarnya laut....

    ReplyDelete
  5. pulau melaka? di mana letaknya, tuan? mmg dataran pahlawan dan kawasan sekitarnya dulu adalah laut, malah semasa kita bekerja dgn bapa kita di melaka dulu, bapa kita diberikan kerja mengukur di sekitar kawasan tambak laut (bapa kita dulu surveyor). masih ingat lg pengalaman kita semasa mengikut bapa kita meninjau2 kawasan laut dgn menaiki speed bot sehingga kita muntah2 dibuatnya ...

    ReplyDelete
  6. bawah dataran tu ada byk tinggalan sejarah, ada beratus meriam, ada nesan2 Sultan, ada batu blok kota, ada macam2 ada..!!!

    ReplyDelete
  7. benar tuan syahir. ipar kita kerja di muzium melaka juga pernah menceritakannya. errrr... tuan org melaka juga ke?

    ReplyDelete
  8. Salam sahabat sekalian..mazintan.. pulau melaka lokasinya sekarang berdekatan dengan Taman Melaka Raya.. ia sebuah pulau yang tujuan utama sebelum ini untuk pembangunan tapi terbengkalai.. Untuk makluman jua Pulau Melaka sekarang akan dibangunkan oleh kerajaan Arab bersama negeri melaka.

    ReplyDelete
  9. memang benar tuan syahir.. di bawah dataran pahlawan tersembunyinya khazanah lama... termasuklah tapak lama untuk dinaikkan MENARA TAMINGSARI... Di situlah Jabatan Warisan Negara menjumpai tapak istana yang lama....

    ReplyDelete
  10. St John tu org panggil bukit senjuang...berdekatan bukit cina...
    atas bukit ni ada kubu belanda...
    yg bekas istana tu bukit St. paul...

    ReplyDelete
  11. laa .. depan jam besau tu ke? lain benau nampak eaa ...

    ReplyDelete
  12. masjid ni mcm kat area paya rumput je....tak pon limbungan

    ReplyDelete
  13. hehehe...den pun dah konfius ler. ini yg dokek perigi hang li po tu, kan?

    ReplyDelete
  14. x ler...ni kat depan penjara banda hilir...
    masa den muda2 dulu ni tempat kitaorg lepak2 sambil pekene air kelape..perghhh

    ReplyDelete
  15. jambatan dekat gereja tu dulu...org pgl jambatan besi rasanya...

    ReplyDelete
  16. kat ayer leleh tu ada 3 sekolah...sekolah menegah seri kota...sekolah menengah jenis keb cina Yok Bin (sekolah den ni) & sekolah rendah seri bandar

    ReplyDelete
  17. susah nak cari Harley Davidson mcm ni lg eik...

    ReplyDelete
  18. ohh!! kek yok bin?? den kek girls' high school. kg morten tompek main den. ada panggung wayang kek situ, lupo den namo eaa. den kuar hostel, susup bawah pagar kawat, pi tgk wayang citer cina ... kehkehkeh.

    ReplyDelete
  19. ooo ramai betol awek2 cun kat sekolah tu...nasib baik masa tu den tak kuasai ilmu pawang boye darat! huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  20. hehehe .. tu dulu zaman jahiliah den. main softball pakai skirt pleated putih pendek nampak shorts, main hoki pakai shorts aje. dulu den masuk brass band, pernah main kek sekolah yok bin.

    ReplyDelete
  21. ooo den dulu kadet polis...sbb tu kenal ramai kengkawan dr girl high school & Tun Teja...
    kat sekolah kitaorg...dah muak dah tgk amoi pakai shorts :p

    ReplyDelete
  22. kat kampung ni dulu dengaunya ada pandai besi yg bole buat keris picit...la ni dah arwah

    ReplyDelete
  23. 1Malaysia la katakan...sekolah tu byk jasanya pd den :) perghh terkenang zaman muda2...mcm citer young & dangerous...dah muak bertumbuk kat kaki lima dgn budak2 kongsi gelap (cikgu den kata org x respek)...beralih arah ke gelanggang rasmi lak sampai dpt wakil state beberapa kali :)

    ReplyDelete
  24. zaman muda2 ... emmm memang cukup indah. anak "abu" lg ... hehehe. sekarang masuk gelanggang lagi, ke? muda2 dulu baru cuba nak masuk gelanggang, dengar suara bapak kita bertempik, belum jurus lagi, kita lari pecut 100m, marina chin pun kalah!!!!

    ReplyDelete
  25. dah bersara...last tournament tertutup Batu Pahat 2003@2004 wakili UTM...jd la dapat emas dlm sparring individu :p hero mana bole kalah hahahaha

    ReplyDelete
  26. Salam maz dan piero79.. maaf kerana lama tak online.. Pulau Melaka itu dalam proses kerajaan Arab untuk naik taraf.. Lokasi pulau melaka di sebelah kawasan Taman Melaka Raya ( yang dulu kawasan laut jugak). Kawasan tu memang best memancing dan pemandangannya cantik. Dari pulau melaka kita boleh nampak Pulau Besar tersergam indah dengan gambaran orang mengandung.. Pulau Melaka mempunyai keunikkan yang tersendiri....

    ReplyDelete
  27. dari kampung den bole tgk Pualu Melaka & Pulau Besau tu bang Sunan :)

    ReplyDelete
  28. ishh .. nostalgia. tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pulak tempat terpijak tahi lembu ...!!!

    ReplyDelete
  29. paduka sunankalijago, projek apa yg sebenarnya dlm perancangan di situ? mengapa diberikan pd kerajaan arab utk dinaiktaraf? maaf .. tak banyak, cuma 2 soalan aje ... (org kata kita byk sgt bertanya...dah memang azali kita begitu..)

    ReplyDelete
  30. kat umah mertua saya di alor gajah, cukup set peralatan membajak tu ade simpan..besi dia masih utuh lagi karat tak makan byk.. kobau jo takdo

    ReplyDelete
  31. kena lestarikan ni. di rumah mertua kita pula ada mesin getah yg masih blh digunakan ... gotah yo takdo ... sekorap laie lah takdo ..!!! barang2 lama masih utuh lagi ...

    ReplyDelete
  32. poie le melawat rumah ku muzium ku kek padang temu tu....bayaran msk free jo...kalau nak bg sumbangan lg dialu2kan

    ReplyDelete
  33. cuti hari tu dah nak singgah tapi cam tutup aje ... nak masuk segan pulak, rumah orang ...

    ReplyDelete
  34. dah jadi muzium ko, rumah nenek sebelah nenek isteri dulu tempat lakonan filem panglima badul, muzium melaka pun nk amek dulu tp x bg..skang rumah dah dapat kat anak langsung tak terjaga..sayang tul.. umah² yang lama tu kalo tak dijaga sayang..

    ReplyDelete
  35. as salam maz.. pulau melaka di wujudkan untuk menjadikan shop and office lot... tapi tempat tu tidak membangun dan projek terbengkalai.. jd Kerajaan Arab sanggup melabur untuk menaik taraf lokasi tu.. Tidak salah saya projek tu dalam pembikinan...

    ReplyDelete
  36. projek tu terbengkalai sbb takde bajet masa ekonomi merundum thn 99 dulu kalau x silap den...

    ReplyDelete
  37. dengar khabar, kawasan tu dinamakan Arab City. setakat ini yg ada cuma shoplots dan sebuah masjid ... dah siap tapi CF belum dapat.

    ReplyDelete
  38. kalo dr bandar alor gajah sebelum padang sebang lg..(kg. ganun)

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum cik cinta. Saya lahir di kg parit melana. Dlm simpanan cik masih ada lagi ke gambar2 kg parit melana? Kalau ada boleh email ke saya sary_yat8@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam wbt Azsuraya.
      Ini saja gambar2 yg ada pada saya. Kalau nak gambar2 ni nanti saya emailkan ye. Terimakasih kerana sudi singgah di blog saya ...

      Delete

Kalau digumpal sekecil kuku, kalau dibentang selebar alam, walau sebesar biji labu, bumi dan langit ada di dalam ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Bila Cindaku Menulis | Abjad Rumi Ke 13 | Mencari Identiti
Copyright © 2013. Bila Cindaku Menulis - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger